Lekarze i dietetycy zalecają jeść owsiankę jak najczęściej. Niektórzy nazywają ją najzdrowszym posiłkiem. Dlaczego? Owies jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, a także w białko i zdrowe tłuszcze. Owsianka to też źródło błonnika pokarmowego.
Co się stanie, jeśli będziemy codziennie jeść owsiankę, np. na śniadanie?
Poziom cholesterolu ulegnie obniżeniu
Płatki owsiane dostarczają cennego składnika – betaglukanu. Wzmacnia on układ immunologiczny. W efekcie organizm wchłania mniej tłuszczów ze spożywanych pokarmów, a stężenie cholesterolu we krwi się obniża. Z tego względu swoją dietę w płatki owsiane powinny wzbogacić osoby borykające się z podwyższonym poziomem tego parametru w osoczu.
Schudniesz
Płatki owsiane są bogate w błonnik pokarmowy, który jest odpowiedzialny za wrażenie sytości po posiłku. Wydłuża je, ponieważ pęcznieje w żołądku i dodatkowo poprawia trawienie. Oznacza to w praktyce, że nie mamy ochoty na podjadanie, jemy mniej i tracimy zbędne kilogramy. Zgodnie z wynikami badań amerykańskich naukowców, które zostały opublikowane w “Journal of the American College of Nutrition” osoby, które jedzą owsiankę codziennie na śniadanie, przez dłuższy czas odczuwają sytość, więc jedzą obiad później i w mniejszej porcji.
Poprawi się stan twojej skóry
Płatki owsiane są bogate w antyoksydanty – zwalczają one wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój wielu chorób i przedwczesne starzenie się organizmu. Jeśli będziemy je jeść regularnie, zauważymy poprawę kondycji skóry — stanie się ona gładka, elastyczna i bez niedoskonałości.
Unikniesz chorób serca
Osoby, które regularnie jedzą owsiankę, są o 30% mniej narażone na choroby ze strony układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycę. Dlaczego? Ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi. Dowiedli tego naukowcy z uniwersytetu Harvarda w Stanach Zjednoczonych.
Zobacz też: Przez dziewięć miesięcy JADŁ GŁÓWNIE PIZZĘ. Sprawdź, ILE SCHUDŁ
Źródło: powerofpositivity.com
Źródło zdjęcia: Instagram
Komentarze
Komentarze