Site icon Dziecko i Figura

Skorupki jajek! Zobacz, do czego MOŻESZ JE WYKORZYSTAĆ. Poznaj ich właściwości zdrowotne

Skorupki jajek! Zobacz, do czego możesz je wykorzystać i poznaj ich właściwości zdrowotne! Większość z nas wyrzuca skorupki do kosza. Okazuje się jednak, że niepotrzebnie, ponieważ w ich składzie znajduje się mnóstwo mikroelementów i składników odżywczych.

Co znajduje się w skorupkach?

Skorupki jajek zawierają nie tylko węglan wapnia, ale również wszystkie niezbędne dla organizmu makro- i mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk.

Do czego możesz wykorzystać skorupki jajek? 

Nawóz

W skorupkach znajdziesz ogromne ilości wapnia. Dzięki niemu, twoje rośliny zaczną rosnąć znacznie szybciej i zdrowiej. Zgnieć skorupkę, a następnie wsyp do każdego otworu przed sadzeniem rośliny. Co 14 dni podsypuj je ponownie wokół posadzonej rośliny.

Środek czyszczący do garnków żeliwnych i stalowych

Czy wiedzieliście, że skorupki jajek mogą być idealnym środkiem czyszczącym do naczyń? W połączeniu z odrobiną wody, poradzą sobie z przypalonymi potrawami, które nie chcą się domyć.

Mikstura na obolałe stawy

Zawarte w skorupkach jaj składniki: glukozamina, kwas hialuronowy, kolagen oraz chondroityna mogą przynieść ulgę obolałym stawom. Dobrze oczyszczoną i wyparzoną skorupkę pokrusz i wsyp do słoika. Zalej ją octem jabłkowym, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na ok. 2 dni. Po tym czasie nakładaj miksturę na miejsca, w których odczuwasz ból.

Jak wam się podoba takie rozwiązanie? Koniecznie napiszcie w komentarzach!

Źródło: Dziecisawazne.pl

Zobacz też: EWA CHODAKOWSKA zmieniła fryzurę!!! Zobacz, jak TERAZ WYGLĄDA!

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version