Skorupki jajek! Zobacz, do czego możesz je wykorzystać i poznaj ich właściwości zdrowotne! Większość z nas wyrzuca skorupki do kosza. Okazuje się jednak, że niepotrzebnie, ponieważ w ich składzie znajduje się mnóstwo mikroelementów i składników odżywczych.
Co znajduje się w skorupkach?
Skorupki jajek zawierają nie tylko węglan wapnia, ale również wszystkie niezbędne dla organizmu makro- i mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk.
Do czego możesz wykorzystać skorupki jajek?
Nawóz
W skorupkach znajdziesz ogromne ilości wapnia. Dzięki niemu, twoje rośliny zaczną rosnąć znacznie szybciej i zdrowiej. Zgnieć skorupkę, a następnie wsyp do każdego otworu przed sadzeniem rośliny. Co 14 dni podsypuj je ponownie wokół posadzonej rośliny.
Środek czyszczący do garnków żeliwnych i stalowych
Czy wiedzieliście, że skorupki jajek mogą być idealnym środkiem czyszczącym do naczyń? W połączeniu z odrobiną wody, poradzą sobie z przypalonymi potrawami, które nie chcą się domyć.
Mikstura na obolałe stawy
Zawarte w skorupkach jaj składniki: glukozamina, kwas hialuronowy, kolagen oraz chondroityna mogą przynieść ulgę obolałym stawom. Dobrze oczyszczoną i wyparzoną skorupkę pokrusz i wsyp do słoika. Zalej ją octem jabłkowym, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na ok. 2 dni. Po tym czasie nakładaj miksturę na miejsca, w których odczuwasz ból.
Jak wam się podoba takie rozwiązanie? Koniecznie napiszcie w komentarzach!
Źródło: Dziecisawazne.pl
Zobacz też: EWA CHODAKOWSKA zmieniła fryzurę!!! Zobacz, jak TERAZ WYGLĄDA!
Komentarze
Komentarze