Skorupki jajek! Zobacz, do czego MOŻESZ JE WYKORZYSTAĆ. Poznaj ich właściwości zdrowotne
Skorupki jajek! Zobacz, do czego możesz je wykorzystać i poznaj ich właściwości zdrowotne! Większość z nas wyrzuca skorupki do kosza. Okazuje się jednak, że niepotrzebnie, ponieważ w ich składzie znajduje się mnóstwo mikroelementów i składników odżywczych.
Co znajduje się w skorupkach?
Skorupki jajek zawierają nie tylko węglan wapnia, ale również wszystkie niezbędne dla organizmu makro- i mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk.
Do czego możesz wykorzystać skorupki jajek?
Nawóz
W skorupkach znajdziesz ogromne ilości wapnia. Dzięki niemu, twoje rośliny zaczną rosnąć znacznie szybciej i zdrowiej. Zgnieć skorupkę, a następnie wsyp do każdego otworu przed sadzeniem rośliny. Co 14 dni podsypuj je ponownie wokół posadzonej rośliny.