Polacy zjadają rocznie około 4 kilogramów makaronu. Okazuje się jednak, że wielu z nas popełnia podstawowe błędy podczas gotowania włoskiej pasty.
Dzięki niżej wymienionym wskazówkom przyrządzisz idealny makaron.
1.Przygotuj DUŻY GARNEK! Idealne jego proporcje to 1 litr wody na 100 gram makaronu.
2.W garnku powinny znaleźć się WYŁĄCZNIE makaron, sól i woda – żadnego oleju czy oliwy.
3.Gotuj makaron al dente – czas jego przygotowania znajdziesz na opakowaniu. Stosuj się do wskazówek z etykiety.
4.Podczas odsączania zostaw chochelkę wody, i wlej ją do sosu.
5.Nie przelewaj makaronu przy użyciu zimnej wody!
6.Na koniec wrzuć go na patelnię z sosem i gotuj około 2 minut, ciągle mieszając.
To wszystko. Banalnie proste, prawda?
Źródło: Women’s Health
Zobacz też: Gdy TRENING i DIETA to za mało! Zobacz, ile kosztuje ODSYSANIE TŁUSZCZU
Źródło zdjęcia: pixabay
Komentarze
Komentarze