Kobiety, które stosują dietę przy chorej wątrobie, mogą mieć wątpliwości, czy będą w stanie zapewnić zdrowy pokarm swojemu dziecku.
Dieta wątrobowa – co jeść?
Dieta ta określa, jakie produkty należy wykluczyć, czy też ograniczyć ich spożywanie, a jakie należy uwzględnić w przypadku szeroko pojętych problemów z wątrobą i trawieniem. Jest to dieta lekkostrawna i nisko tłuszczowa.
Osoby stosujące tę dietę powinny unikać alkoholu, tłustych produktów – orzechów, tłustego mleka i tłustych wyrobów mlecznych, majonezu, tłustych potraw np. frytek i innych smażonych, kiełbasy, tłustego mięsa, smalcu, słoniny, łososia, nasion strączkowych, kapusty, jajek, słodyczy (w szczególności ciast z kremem czy chałwy), jajek, produktów z wysoką zawartością błonnika.
Dieta wątrobowa powinna uwzględniać spożywanie owoców i warzyw – w szczególności tych bogatych w beta karoten i witaminę C (dynia, marchew, czerwona papryka). W diecie powinny znaleźć się chudy nabiał, mięso i ryby. Dania można urozmaicić przecierami warzywnymi i owocowymi, kisielami oraz budyniami. Do picia zalecana jest woda mineralna oraz słaba herbata czy też herbatki ziołowe.
Przepisy w diecie wątrobowej uwzględniają posiłki, które powinny być przyrządzane poprzez gotowanie, pieczenie ew. smażenie bez tłuszczu. Warto także pamiętać o jedzeniu około 5 niewielkich posiłków, zamiast kilku dużych i dokładnym, powolnym przeżuwaniu pokarmu.
Stosowanie
Dieta wątrobowa polecana jest osobom, które cierpią na różne schorzenia i dolegliwości wątrobowe takie jak stłuszczenie wątroby, marskość wątroby, przewlekłe zapalenie wątroby. Stosowana jest też w chorobach trzustki, pęcherzyka żółciowego, albo dróg żółciowych. Często jest też zalecana w profilaktyce chorób wątroby.
Dodatkowo dietę wątrobową okresowo warto zastosować u osób, które na co dzień spożywają zbyt dużo tłuszczów, piją alkohol czy mają stresujący tryb życia. W przypadku dolegliwości wątrobowych warto także wspomóc się roślinnymi suplementami, które wspomagają pracę wątroby.
Podczas stosowania diety wątrobowej należy także obserwować samopoczucie pacjenta i odpowiednio modyfikować posiłki tak, aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników.
Dieta wątrobowa, a karmienie piersią
Najnowsze wskazania co do diety matek karmiących mówią o tym, by dieta była… zdrowa. Odchodzi się od konkretnych wytycznych, co wolno a czego nie wolno, poza oczywistymi wykluczeniami jak papierosy czy alkohol.
Zdrowa dieta matki, zapewnia wartościowy pokarm. Dieta wątrobowa, choć zawiera pewne ograniczenia, to z pewnością może być pełnowartościowa i dostarczyć matce wszystkich niezbędnych składników.
Mama na diecie wątrobowej powinna jedynie pamiętać o zapewnieniu:
– odpowiedniej kaloryczności posiłków (o ok. 300 – 500 kcal dziennie więcej niż normalne zapotrzebowanie)
– urozmaiceniu posiłków i nie popadaniu w żywieniową rutynę
– regularności tj. spożywaniu ok. 5 niewielkich posiłków dziennie – śniadanie powinno zostać zjedzone w ciągu godziny od przebudzenia, a kolejne posiłki co 2-3 godziny
– posiłki powinny mieć umiarkowaną temperaturę i być świeże
Podsumowując, dieta wątrobowa może być stosowana w trakcie ciąży, a w przypadku niektórych schorzeń, jak np. cholestaza ciążowa (świąd dłoni i stóp. mdłości, brak łaknienia) jest nawet zalecana. Konieczna jest jednak konsultacja z lekarzem, który ustawi dietę konkretnie dla danej pacjentki.
Komentarze
Komentarze