Naukowcy z Manipal Academy of Higher Education i Regional Center for Biotechnology (Indie) odkryli, że witamina B12 zmniejsza namnażanie się koronawirusa i nasilenie przebiegu COVID-19.
Jak to możliwe?
B12 tłumi specjalny enzym w genomie SARS-Cov-2, który jest odpowiedzialny za kopiowanie patogenu. Naukowcy doszli do takich wniosków za pomocą symulacji komputerowych. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić skuteczność B12 w leczeniu COVID-19.
Genom SARS-Cov-2 zawiera białko o nazwie nsp12, które jest odpowiedzialne za replikację wirusa. Badacze zidentyfikowali, które cząsteczki występujące w naturalnej żywności i lekach mogą hamować aktywność nsp12. Wezwali do przepisania pacjentom specjalnej formy uwalniania witaminy B12 – metylokobalaminy.
„Ponadto substancję tę można przepisywać jako środek profilaktyczny dla takich grup jak personel medyczny, osoby starsze lub osoby z podstawowymi schorzeniami, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo infekcji i zapewnić opiekę w nagłych wypadkach w szpitalu” – czytamy w artykule.
Czytaj też: Powstała najskuteczniejsza szczepionka na koronawirusa! Nie jest dożylna!
Apelują o ostrożność
Jednocześnie rosyjscy eksperci wezwali do ostrożnego traktowania wniosków naukowców z Indii. Oleg Batishchev, profesor nadzwyczajny Wydziału Biofizyki i Wydziału Fizyki Układów Ożywionych MIPT, powiedział, że jest to bardzo wstępne badanie oparte jedynie na modelowaniu komputerowym.
Kierownik Zakładu Immunologii i Alergologii Uniwersytetu Sechenov Alexander Karaulov dodał, że autorami pracy są utalentowani naukowcy i biolodzy znani w Indiach, zajmujący się modelowaniem. Jednak pod względem immunologicznym skuteczności witaminy B12 jeszcze nie potwierdzono. Zauważył, że lekarze nie mogą zalecać jej jako leku przeciwwirusowego. Dlatego poradził, aby przetestować hipotezę na zwierzętach, a następnie rozpocząć testy na ochotnikach.
Witamina B12 znajduje się w wątrobie, wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, jajach indyka i piersi.
Źródło: India Times
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze