Site icon Dziecko i Figura

No to zaczynamy czwartkową przygodę z … tartą ze szpinakiem i gorgonzolą! ZOBACZ

Kruche, chrupiące ciasto, a na nim pyszne nadzienie ze  świeżego szpinaku. Będziecie zachwyceni. Do pomocy warto zaangażować dzieci: mogą płukać liście szpinaku, kroić ser , a na pewno bardzo chętnie ubiją jajka ze śmietaną.

Ciasto:

Nadzienie:

Ciasto zagniatam w misce lub w malakserze. Rozwałkowuję i wykładam na posmarowaną masłem formę, nakłuwam widelcem, na cieście rozkładam arkusz papieru śniadaniowego i wysypuję suchy groszek, który dociąża ciasto i nie pozwala wyrastać górom i dolinom.

Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, przez 15 minut piekę z groszkiem, potem zdejmuję groszek razem z papierem i podpiekam jeszcze 5-10 minut, by się dobrze wypiekło i zarumieniło.

W tym czasie przyrządzam szpinak, a ser kroję w kostkę.

Liście szpinaku myję dokładnie w misce z wodą, płuczę na sicie i odstawiam, by obeschły. Jeśli były w pęczku, odcinam ogonki. Cebulę i czosnek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulkę i czosnek i chwilkę podduszam, starając się nie dopuścić do zarumienienia. Wrzucam liście szpinaku i przykrywam pokrywką. Duszę kilka minut, aż szpinak wyraźnie zmniejszy objętość, ale liście pozostaną intensywnie zielone.

Śmietanę i jajka ubijam ze szczyptą pieprzu, nie solę, bo gorgonzola jest mocno słona. Gotowy szpinak wykładam na podpieczone ciasto, zalewam mieszanką jajek ze śmietaną, na wierzchu rozkładam kostki sera. Piekę w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut, aż ser się rozpuści, a śmietana z jajkami zetnie.

Smacznego 🙂

Dorota Smoleń, dwiechochelki.pl

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version