Zgaga to nieprzyjemne pieczenie w przełyku i niekiedy ból w klatce piersiowej. Refluks kwasowy wywołuje zgagę.
Pojawia się on, gdy soki trawienne cofają się do przełyku. Z kolei za cofanie się treści żołądkowej przełyku odpowiada nieprawidłowo pracujący zwieracz przełyku. Czy da się temu zaradzić?
Jeśli refluks żołądkowy występuje sporadycznie i nie towrzyszą temu inne objawy (np.wzdęcia, ból brzucha czy suchy kaszel), można zdecydowanie zminimalizować zgagę.
Te produkty przyczyniają się do powstawania zgagi:
kawa, herbata, alkohol, cola, pomidory,czekolada, ostre przyprawy. Owoce cytrusowe powodują zakwaszenie, a napoje zawierające kofeinę wykazują podobne działanie do histaminy, zwiększając kwas żołądkowy. Ponadto: tłuste pokarmy oraz mięta, melisa, koper. Te zioła osłabiają mięśnie dolnego zwieracza przełyku. W przypadku zgagi nie pij mleka. Mleko stymuluje żołądek do większej produkcji kwasu żołądkowego.
ZOBACZ TEŻ:To stało się na oczach jej rodziny. Ciało nastolatki zostało rozszarpane przez…
Co na zgagę?
Pij napar z lipy oraz siemienia lnianego. Przygotuj jedną łyżeczkę miodu z drugą łyżeczką octu jabłkowego. Jedz drób oraz chude ryby. W przypadku powtarzającego się refluksu żołądkowego warto skonsultować to ze specjalistą.
Źródło:tatasos/ pixabay
Komentarze
Komentarze