Z każdym kolejnym rokiem jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami. Uważnie czytamy składy, dobieramy odpowiednią dietę, urozmaicając swoje posiłki. A wszystko to czynimy w trosce o nasze zdrowie. Wiedząc, że wiele owoców i warzyw może ochronić nas przed groźnymi chorobami sięgamy po nie zdecydowanie częściej!
Podczas komponowania zdrowego menu, warto zwrócić uwagę jakie warzywa zapobiegają szerzącym się wciąż chorobom nowotworowym. Wiele z nich, dzięki zawartym składnikom niesie w tym względzie sporo korzyści. Dzisiaj polecamy wam przetestować często pomijane warzywo, a mianowicie jarmuż.
Jarmuż to roślina należąca do rodziny kapustnych. Występuje w różnych odmianach, które różnią się między sobą wyglądem, kolorem, strukturą i smakiem. W Polsce warzywo czuje się jeszcze nieco wycofane i nie tak śmiałe jak pozostałe warzywa, a szkoda, bo z jego pomocą można przyrządzić wyśmienite koktajle, sałatki, a nawet chipsy!
Ile składników, tyle zalet!
Poza tym jarmuż jest źródłem wielu korzystnych składników, które zapewniają pomoc w utrzymaniu zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego. Otóż warzywo zawiera więcej wapnia niż mleko, stąd też zapobiega osteoporozie, a także przyspiesza metabolizm. Dysponuje ogromnymi pokładami witaminy K, A oraz C, dlatego pomaga złagodzić obfite miesiączki, wpływa na stan kości i wspomaga odporność. Sprawdza się również w utrzymaniu zdrowej kondycji cery.
Dodatkowo dzięki obecności błonnika pomaga zmierzyć się z niechcianymi kilogramami. Co więcej, błonnik w gotowanym warzywie wiąże się z żółcią , co powoduje usunięcie większej ilości cholesterolu z organizmu.
Najważniejszą rolą tego niepozornego warzywa jest mimo wszystko ochrona przez nowotworami: jamy ustnej, przełyku, krtani i pęcherza moczowego. Zawiera bowiem 3 naprawdę ważne przeciwutleniacze takie jak: luteina, beta – karoten i zeaksantyna. Jednak najstotniejszym i równie drogocennym składnikiem jest sulforafan. To przede wszystkim sprzymierzeniec mężczyzn, ponieważ może on uchronić przed rakiem prostaty, czy jelita grubego. Dla kobiet również jarmuż ma coś specjalnego – indole, które zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi!
Co ważne, aby jarmuż zachował swoje antynowotworowe właściwości należy go gotować maksymalnie 3/4 minuty! To do dzieła!
Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/dietetycznababka/
Komentarze
Komentarze