Sałaty paczkowane to szybkie i wygodne rozwiązanie. Czy jednak zawsze myjemy paczkowaną sałatę?
Producenci w większości przypadków zapewniają na etykiecie, że ich wyroby są umyte i gotowe do spożycia.
Badania przeprowadzone przez niemieckich naukowców potwierdzają obecność groźnych patogenów w paczkowanych sałatach. Przebadano sałaty gotowe do spożycia takie same, które są dostępne w supermarketach. Okazało się, że zawierają one niebezpieczne bakterie E. Coli i Salmonella.
Groźne patogeny biorą się z gleby lub nieprzestrzegania podstawowych zasad higieny ze strony pracowników, którzy paczkują produkt. Sałata może też być podlewana skażoną wodą, a wtedy bakterie przenikają do wnętrza warzyw.
Bardzo niebezpieczne dla zdrowia mogą okazać się bytujące na liściach sałaty ślimaki oraz ich odchody. Przykładem tego był młody 19-letni sportowiec Sam Ballard, który zjadł ślimaka z paczkowanej sałaty. Ślimak był silnie zainfekowany groźnym pasożytem. Mężczyzna najpierw zapadł w śpiączkę, a po 8 latach walki z chorobą zmarł.
ZOBACZ TEŻ:WPADŁ, bo WYPRZEDAŁ na PODWÓJNEJ CIĄGŁEJ. Dzięki temu WYSZŁO NA JAW co PRZEWOZIŁ w AUCIE
Ślimaki, które często bytują na sałacie roznoszą nicień. Wywołana przez nicień Angiostrongylus cantonensis choroba nazywana jest angiostrogylozą. Przed spożyciem zawsze należy dokładnie umyć zawartość paczkowaych produktów.
Źródło:zdrowepasje/pixabay
Komentarze
Komentarze