Ten rodzaj kawy jest o wiele bardziej niebezpieczny dla zdrowia, niż kawa parzona. Dowiedz się o jaką kawę chodzi!
Ziarna kawy zawierają kofeinę- alkaloid o działaniu psychoaktywnym, który jest zaliczany do grupy stymulantów. Kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Porcja bezkofeinowego włoskiego espresso może zawierać od 3 do ponad 15 mg czystej kofeiny.
Jak powstaje proces tworzenia bezkofeinowej kawy?
W tym celu na całym świecie stosuje się co najmniej 4 odmienne metody oczyszczania ziaren kawy. Najmniej inwazyjną metodą jest tzw. Swiss Water, w której wykorzystuje się tylko wodę. W większości jednak są stosowane rozpuszczalniki takie jak: chlorku metylenu lub octanu metylu. Przyśpieszają one całą procedurę obniżając koszty.
ZOBACZ TEŻ:Ślady TRUCIZNY w teście z APTEKI! 28-letnia kobieta w ciąży i jej dziecko nie żyją!
Rozpuszczalnik odziela kofeinę, a ziarna są przemywane wodą w celu usunięcia z nich niebezpiecznej substancji. Ten proces może być powtarzany średnio 8-12 razy do osiągnięcia pożądanego skutku. Ziarna kawy są jednak moczone w szkodliwych rozpuszczalnikach nawet do 10 godzin.
Jaki jest efekt końcowy?
Z produktu końcowego zostaje usunięte około 97% kofeiny z tym, że do kawy przedostają się śladowe ilości groźnych dla zdrowia rozpuszczalników.
Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez American Heart Association potwierdzają, że regulrne spożywane kawy bezkofeinowej zwiększa ryzyko chorób serca i zlego cholesterolu LDL. Ponadto zwiększa ryzyko powstania takich chorób jak: wrzody, stany zapalne dróg moczowych, stany reumatoidalne oraz grzybica.
Źródło:zdroweasje/pixabay
Komentarze
Komentarze