Koktajle owocowo-warzywne zapewniają nam dużą dawkę energii. Możemy je przyrządzać na śniadanie. Idealnie sprawdzą się również jako niskokaloryczny deser, bogaty w witaminy. Zaleca się jeść je w pierwszej połowie dnia. Poniżej znajdziecie przepis na zdrowe i pyszne zielone smoothie ze szpinakiem i kiwi.
Musicie wiedzieć, że w szpinaku znajduje się drogocenny chlorofil. Badanie z 2013 roku przeprowadzone na licznie 12 000 zwierząt wykazało, że chlorofil jest skuteczny w blokowaniu rakotwórczego działania heterocyklicznych amin aromatycznych. Związki te, są generowane np. podczas grillowania potraw w wysokiej temperaturze.
Składniki
1 i 1/2 szklanki wody gazowanej (ok. 380 ml)
szpinak – 2 garści
2 kiwi
1 jabłko
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
1. Szpinak umyj i osusz.
2.Kiwi obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki.
3.Szpinak i owoce przełóż do wysokiego naczynia (np. blendera). Dodaj wodę gazowaną i miód. Zmiksuj na gładki koktajl.
Gotowe!
Źródło: mniammniam.com
Źródło zdjęcia: Instagram
Zobacz też: Cierpisz na ANEMIĘ? Poznaj cudowne właściwości ZAKWASU BURACZANEGO!
Komentarze
Komentarze