Aromatyczny roztopiony ser jest nieodłączną częścią pizzy. Ale co mają zrobić biedni weganie, którzy – co prawda na własne życzenie – odmawiają sobie nabiału? Mają obejść się ze smakiem?
Niekoniecznie! Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzi sieć Pizza Hut, która wprowadza pizzę z wegańskim serem. Po serii testów uznano, że na początku taka oferta będzie dostępna w 262 lokalach Wielkiej Brytanii.
Cena wege pizzy jest nieco wyższa niż za tę z oferty standardowej, bo za pizzę z wegańskim serem trzeba zapłacić o 1 funta więcej (niż za wersję z tradycyjnym serem żółtym).
Szef ds. komunikacji w Pizza Hut wręcz emocjonował się nową pozycją w menu restauracji:
„Po niesamowitej reakcji klientów na testy wegańskiego sera na początku tego roku, z przyjemnością informujemy, że beznabiałowa alternatywa będzie teraz serwowana we wszystkich naszych restauracjach w całym kraju i będzie stałym elementem naszego menu. Cieszymy się, że wszyscy nasi wegetariańscy klienci kochający ser będą mogli cieszyć się smakiem pizzy!”
Tak… A nas wciąż zastanawia, dlaczego weganie i wegetarianie, którzy sami podjęli decyzję o nie jedzeniu mięsa czy nabiału, poszukują zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego. Wymyślają wegetariańskie i wegańskie „parówki”, „pasztety”, „wędliny” czy „mleko”, które oryginał przypominają zwykle tylko kształtem.
Tymczasem skład jest zupełnie inny. I tak na przykład ser Violifefoods – który będzie dodatkiem do wege pizzy w Pizza Hut – wyprodukowano z wody, oleju kokosowego, skrobi modyfikowanej, soli morskiej, aromatów, ekstraktu z oliwek, b-karotenu i witaminy B12.
Brzmi… „pysznie”!
aw/metro.co.uk, fot. instagram/sillygingervegan
Komentarze
Komentarze