Ostatni dzień roku kalendarzowego, inaczej Sylwester jest hucznie obchodzony na całym świecie. Niektórzy decydują się na eleganckie bankiety, inni na potańcówki. Są również tacy, którzy najlepiej czują się we własnym domu i to właśnie tam chcieliby uczcić zakończenie roku, w towarzystwie najbliższych przyjaciół.
Imprezy, potocznie nazywane domówkami cechują się niezwykłym i wyjątkowym klimatem. Twoi goście będą zachwyceni, kiedy przyrządzisz im sylwestrowy deser! Poniżej znajdziesz przepis i sposób jego przygotowania.
Składniki:
– 400 ml wina musującego (najlepiej półwytrawnego lub wytrawnego)
– 1 łyżka żelatyny
– 100 ml słodkiego białego wina
– 4 łyżki cukru
– 10 dag mrożonych porzeczek
Sposób przygotowania
Przecedzone i dokładnie osuszone porzeczki przekładamy do 6 szklanych pucharków i posypujemy je łyżką cukru. Żelatynę oraz pozostałą część cukru rozpuszczamy w podgrzanym na ogniu słodkim winie. Przygotowaną miksturę studzimy, a następnie łączymy z silnie schłodzonym winem musującym. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą robota kuchennego (miksera) do powstania jednolitej piany. Deser przelewamy do pucharków z porzeczkami i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Kiedy nasz sylwestrowy deser będzie już gotowy możemy go dodatkowo udekorować porzeczkami, lub innymi owocami.
Zobacz też: Przepyszne CIASTO DYNIOWE! Jego przygotowanie jest PROSTSZE NIŻ MYŚLISZ
Źródło: polki.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze