Jesień i zima to tzw. okres przeziębieniowy, dlatego szczególnie w tym czasie powinniśmy jeść owoce i warzywa.
Jak jednak przestrzega dietetyk Marzena Grzesiak, trzy popularne warzywa lepiej jednak wykluczyć z diety na czas zimy. Co ciekawe, są to te najbardziej popularne!
Dietetyczka zaleca, by zimą nie jeść:
- pomidorów
- ogórków
- sałaty
Marzena Grzesiak mówi, że są to warzywa, które bardzo wychładzają nasz organizm. A jesienią i zimą powinniśmy jeść raczej to, co nas rozgrzewa.
Drugi powód to to, że zima to nie sezon na pomidory, ogórki czy paprykę – warzywa więc te są bardzo mocno pryskane. Często też przebyły długą drogę, by dotrzeć do Polski.
Do tego dodać możemy relatywnie wysoką cenę tych warzyw w okresie zimowym.
Zatem co jeść zamiast pomidorów, ogórków czy sałaty? Dietetyczka zaleca spożywanie naszych, polskich warzyw takich jak – pietruszka, marchewka, seler, ziemniaki czy buraki, które możemy ugotować i zjeść na ciepło. Na zimno zaś jeść można kiszonki – w tym także ogórki.
Uwaga! Ten rogalik dla dzieci zawiera ALKOHOL!
Komentarze
Komentarze