Niedobór jodu dotyczy 2 bilionów ludzi na świecie, w tym 30% dzieci. Europa jest kontynentem łagodnego i umiarkowanego niedoboru jodu, ale jednocześnie największy odsetek jej mieszkańców – 50% – narażonych jest na deficyt tego pierwiastka.
Okazuje się, że niedobór jodu może skutkować przykrymi konsekwencjami zdrowotnymi, np.:
-W warunkach niewielkiego i umiarkowanego niedoboru jodu u dzieci obserwuje się gorszy rozwój intelektualny.
-W przypadku dorosłych: upośledzenie funkcji psychicznych, mniejszą wydolność w pracy, rozwój wola guzowatego obojętnego lub nadczynnego, niedoczynność tarczycy w warunkach ciężkiego i umiarkowanego niedoboru jodu.
-Niedobór jodu może stać się przyczyną rozwoju choroby nowotworowej żołądka.
-U kobiet ciężarnych może wystąpić ryzyko poronienia, martwego urodzenia, wad wrodzonych, większej
śmiertelności okołoporodowej, kretynizmu endemicznego.
Jak uzupełnić niedobór jodu w organizmie?
Niedobór jodu można uzupełnić stosując tabletki jodku potasu. Taki preparat przyjmuje się raz dziennie po posiłku i popija niewielką ilością wody.
Warto również sięgać po produkty bogate w ten pierwiastek, są to m.in. świeży dorsz, halibut, mintaj, ser gouda, wędzony łosoś, kefiry, maślanka, brązowy ryż, chleb żytni.
Kupując sól, wybierajmy tę jodowaną.
Źródło: Małgorzata Gietka-Czernel, Postępy Nauk Medycznych
Zobacz też: Nie kupuj TYCH WAFELKÓW! Możesz zakazić się Salmonellą
Źródło zdjęcia: pexels
Komentarze
Komentarze