Już niedługo Mikołaj, a następnie Boże Narodzenie. Wkraczamy zatem w okres świąteczny, który nieodłącznie kojarzony jest ze słodkimi wypiekami z pierniczkami i piernikami na czele.
Jednocześnie coraz więcej osób nie je mięsa i produktów odzwierzęcych, a zatem jajek i miodku, które zwykle potrzebne są do przygotowania korzennych ciast i ciasteczek.
Pojawia się zatem pytanie, czym zastąpić produkty odzwierzęce i jak przygotować wegańskie pierniki czy piernik?
Mięsożercy często sądzą, że wegańskie przepisy są bardzo skomplikowane, a smak przygotowanych dań odbiega od tych, które znamy w wersji tradycyjnej. Tymczasem wegańskie pierniczki, czy wegański piernik są nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przepisy na takie wypieki można znaleźć u popularnych blogerów kulinarnych. I tak Blendman podaje prosty przepis, w którym zamiast jajek i miodu dodajemy olej i mleko roślinne.
Pierniczki wegańskie przepis
SKŁADNIKI
- Mąka pszenna: 300g
- Mąka żytnia: 250g
- Cukier puder: 200g
- Przyprawa do piernika: 3 łyżeczki
- Kakao: 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- Soda: 1 łyżeczka
- Olej: 150 ml
- Mleko roślinne: 150 ml
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać.
- Następnie wlać do nich olej oraz mleko i wyrobić na gładkie ciasto w rękach lub w robocie kuchennym.
- Wałkować na grubość 3-4 mm i wycinać dowolne kształty.
- Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 8 minut – długość pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków.
- Po upieczeniu wyłożyć pierniczki na kratce, żeby wystygły.
- Dekorować w dowolny sposób.
Gotowe pierniczki można przechowywać w puszce przez nawet kilka tygodni.
Jeśli zaś chodzi o wegański piernik, to przepis znajdziecie TUTAJ.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Komentarze
Komentarze