Wegańskie pierniczki, wegański piernik. Poznaj proste przepisy!

Już niedługo Mikołaj, a następnie Boże Narodzenie. Wkraczamy zatem w okres świąteczny, który nieodłącznie kojarzony jest ze słodkimi wypiekami z pierniczkami i piernikami na czele.

Jednocześnie coraz więcej osób nie je mięsa i produktów odzwierzęcych, a zatem jajek i miodku, które zwykle potrzebne są do przygotowania korzennych ciast i ciasteczek.

Pojawia się zatem pytanie, czym zastąpić produkty odzwierzęce i jak przygotować wegańskie pierniki czy piernik?

 

https://www.facebook.com/blendmanpl

 

Mięsożercy często sądzą, że wegańskie przepisy są bardzo skomplikowane, a smak przygotowanych dań odbiega od tych, które znamy w wersji tradycyjnej. Tymczasem wegańskie pierniczki, czy wegański piernik są nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przepisy na takie wypieki można znaleźć u popularnych blogerów kulinarnych. I tak Blendman podaje prosty przepis, w którym zamiast jajek i miodu dodajemy olej i mleko roślinne.

 

Pierniczki wegańskie przepis

 

SKŁADNIKI

  • Mąka pszenna: 300g
  • Mąka żytnia: 250g
  • Cukier puder: 200g
  • Przyprawa do piernika: 3 łyżeczki
  • Kakao: 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
  • Soda: 1 łyżeczka

 

  • Olej: 150 ml
  • Mleko roślinne: 150 ml

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać.
  • Następnie wlać do nich olej oraz mleko i wyrobić na gładkie ciasto w rękach lub w robocie kuchennym.
  • Wałkować na grubość 3-4 mm i wycinać dowolne kształty.
  • Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 8 minut – długość pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków.
  • Po upieczeniu wyłożyć pierniczki na kratce, żeby wystygły. 
  • Dekorować w dowolny sposób.

Gotowe pierniczki można przechowywać w puszce przez nawet kilka tygodni.

 

Jeśli zaś chodzi o wegański piernik, to przepis znajdziecie TUTAJ.

 

fot. blendman.pl

 

 


ARTYKUŁ SPONSOROWANY 

Komentarze

Komentarze