Lubisz słodycze, ale boisz się przytyć? WYPRÓBUJ TEGO! Smakuje obłędnie!

Praktycznie każdy z nas uwielbia słodycze i łakocie. Niestety, nie są one zbyt zdrowe i zawierają w swoim składzie mnóstwo kalorii. Czy są jakieś zdrowe zamienniki sklepowych batoników czy deserów? Oczywiście! Warto sięgnąć po sprawdzone fit przepisy, które są nieco zdrowszą alternatywą.

Dzisiaj przychodzimy do was z przepisem na sernik z malinami i daktylami. Bardzo ważne jest to, że bazuje on na bardzo zdrowych składnikach, nie zawiera jednak sera. Znajdziemy w nim przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm.

Sernik – z malinami i daktylami

W tym serniku jest wszystko, co najzdrowsze, ale nie ma sera. Są za to przeciwutleniacze.

Składniki:

BAZA:

180 g daktyli, bez pestek

40 g surowych pistacji

115 g surowych migdałów

NADZIENIE:

1 cytryna

400 g mleka kokosowego (zimnego, z puszki) •

310 g nerkowców, namoczonych 24 h, odsączonych

60 ml miodu

60 ml oleju kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

185 g malin

POSYPKA:

2 łyżki pistacji, posiekanych

2 łyżki jadalnych płatków róż

Sposób:

Zblenduj za pomocą blendera wszystkie składniki na gładką masę. Następnie przełóż ją do tortownicy, dociśnij talerzem i wstaw do lodówki.  Zetrzyj skórkę z cytryny i odstaw; sok z cytryny wyciśnij do blendera. Wrzuć do niego kokosową śmietanę z puszki (ok. 150 g) i dodaj 2 łyżki mleka. Dorzuć resztę składników nadzienia (oprócz malin) i zblenduj raz jeszcze. Z powstałej mikstury odlej 60 ml, a resztę delikatnie wymieszaj z połową malin oraz połową startej skórki. Wyjmij z lodówki schłodzoną masę i wyłóż na nią około połowę przygotowanej mikstury.  Zblenduj na gładko pozostałe 60 ml, które ci zostało oraz resztkę malin. Wyłóż połowę masy, powoli, łyżka po łyżce na górną część sernika, a następnie rozprowadź. Kolejnym krokiem jest rozłożenie reszty mikstury, która pozostała. W kolejnym kroku wymieszaj posiekane pistacje z płatkami róż i posyp nimi wierzch ciasta. Została Ci jeszcze połowa startej skórki – także posyp nią ciasto. Wstaw do zamrażalnika na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Wyciągnij z zamrażalnika pół godziny wcześniej przed podaniem.

Zobacz też: Dietetyczna PIZZA FIT! Poleca ją ZNANA POLSKA TRENERKA

Źródło: womenshealth.pl

Źródło zdjęcia: pixabay.com

Komentarze

Komentarze