Site icon Dziecko i Figura

Właściwości zdrowotne ZIELONYCH WARZYW. Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

pixabay.com

Wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowe i zawierają wiele składników odżywczych. Dlaczego tak ważne dla naszego organizmu są warzywa zielone? Dlaczego warto je spożywać?

pixabay.com

Zielone warzywa – właściwości odżywcze

Jeden z najważniejszych składników zielonych warzyw to chlorofil, który oczyszcza układ pokarmowy i unieszkodliwia toksyny. Zielone warzywa bogate są w witaminę A, znaną jako witaminę antynowotworową, która zawiera szereg dobroczynnych właściwości – obniża cholesterol, zwiększa odporność organizmu, usuwa wolne rodniki, a także wspomaga pracę serca. Inne substancje zawarte w zielonych warzywach również chronią przed nadmiarem wolnych rodników – mowa tu o witaminie C i E.  Witamina C zawarta w zielonych warzywach wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, co jest niezwykle ważne, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Zielone warzywa – źródło magnezu i żelaza

By zapewnić organizmowi odpowiedni poziom magnezu i żelaza, warto codziennie spożywać porcję zielonych warzyw, na przykład w postaci surówek lub koktajli. Żelazo wspomoże odpowiednie funkcjonowanie wątroby i pomoże w dotlenieniu komórek, a magnez usuwa zmęczenie, wzmacnia odporność i utrzymuje prawidłowy rytm serca. Więcej o właściwościach żelaza przeczytasz tutaj.

Zielone warzywa w codziennej diecie

Zielone warzywa powinny być dodatkiem każdego posiłku. Ważne, by najczęściej spożywać je w wersji surowej – po ugotowaniu tracą one wiele ważnych właściwości i składników. Najlepszym pomysłem na dostarczanie sobie zdrowotnych minerałów i witamin z zielonych warzyw to tworzenie z nich sałatek i dodawanie ich do każdego posiłku.

Detoks z zielonymi sokami

Zielone warzywa są bogate w wiele substancji odżywczych i posiadają wiele zdrowotnych właściwości. Jedną z nich jest oczyszczanie organizmu z toksyn. W jednodniowym oczyszczaniu organizmu na bazie zielonych soków potrzebujesz tylko warzyw i owoców takich jak: zielone warzywa liściaste, cukinia, zielona papryka, brokuły, ogórki, szpinak, jarmuż, natka pietruszki. Do koktajli możesz dodawać różne owoce, najlepiej kiwi i jabłka. Korzyści z picia zielonych soków są zachwycające – dodają energii, poprawiają sylwetkę i stan cery, oczyszczają organizm i zapewniają mu niezbędne witaminy i minerały. Zielone koktajle warto spożywać codziennie jako dodatek do diety.

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version