Wiele kobiet w ciąży boryka się z problemem zaparć. Mimo, że nie zagrażają one zdrowiu przyszłej mamy i jej pociechy, potrafią być bardzo kłopotliwe. Jak sobie z nimi radzić?
Dolegliwości zwykle pojawiają się w drugim i trzecim trymestrze ciąży. Ma to związek ze zmianami hormonalnymi w organizmie kobiety.
Progesteron wydzielany przez łożysko spowalnia perystaltykę jelit, co może prowadzić do zaparć. Należy zatem spożywać pokarmy ułatwiające defekację, np. suszone śliwki, morele, ciemne pieczywo, otręby zbożowe czy płatki zbożowe dodawane do jogurtu. Polecane są również świeże owoce i warzywa. Należy dbać o regularne wypróżnienia. Zalegające masy kałowe powodują ucisk na ścianki dolnego odcinka przewodu pokarmowego, co może prowadzić do powstawania hemoroidów.
Źródło: Poradnik dla kobiet w ciąży i przyszłych rodziców (NFZ)
Źródło zdjęcia: Pixabay
Zobacz też: Miałaś CESARKĘ? Będziesz RODZIĆ przez CESARSKIE CIĘCIE? Uważaj na…
Komentarze
Komentarze