Site icon Dziecko i Figura

Wygląda jak JAJKO, smakuje jak jajo, ale jest WYPRODUKOWANE z…

jajo

ju.st/en-us/products/consumer/egg/scramble

Co było pierwsze? Jajo czy kura?

Teraz chyba przestaniemy się nad tym zastanawiać, bo Amerykanie wyprodukowali jajo bez udziału drobiu – o nazwie Just Egg. Podobno smak jest ten sam i podobne właściwości – można zrobić jajecznicę, przygotować naleśniki, ciasto i inne dania z udziałem tego produktu.

Wygląd samego opakowania – naszym zdaniem – nie jest zbyt zachęcający. Bo przypomina buteleczkę z majonezem. Gdzie tu złociste żółtko i jasne białko? Prawdopodobnie ten jajko podobny produkt jest jednolity i nie ma takiej struktury jak prawdziwe jajo.

 

 

ju.st/en-us/products/consumer/egg/scramble

 

Wartości odżywcze Just Egg są następujące: 3 łyżki produktu to 70 kcal, 5 gram tłuszczu i 5 gram białka. Tymczasem jajko od kury (ważące ok. 56 gram) ma ok 80 kcal, 7 gram białka i 5 gram tłuszczu. jak zatem widać pod względem odżywczym zarówno wegańskie jak i kurze jajka są podobne, z tym, ze w tradycyjnym jest jeszcze 372 mg cholesterolu.

 

A z czego jest wyprodukowane? Główny składnik to białko fasoli mung. Łatwo się zatem domyślić, że Just Egg to propozycja dla wegan i wegetarian. Z drugiej strony wiele mówi się o tym, żeby zwracać uwagę na prosty skład produktów. I o ile to od kury jest po prostu jajkiem, to w wegetariańskim zamienniku przeraża litania składników (skład podajemy poniżej).

Jajko bez jajka to kolejny produkt wegański, który ma udawać mięso. Obecnie trwają testy nuggetsów KFC z „mięsa” roślinnego, które ma dołączyć do tradycyjnego kurczaka (czytaj TUTAJ).  Zastanawia postawa wegan czy wegetarian, którzy rezygnując z produktów mięsnych, poszukują jednak zamienników udających mięso, wędliny, parówki czy tak jak tutaj – jajka. Skoro ci ludzie zdecydowali się nie jeść mięsa, to dziwi fakt, że nadal szukają mięsnego smaku.

Czy zatem nowy produkt Just Egg przyjmie się na rynku? Cóż… śmiemy wątpić.

 

Skład Just Egg:

woda, izolat białka fasoli mung, olej rzepakowy prasowany wytłokami, zawiera mniej niż 2% odwodnionej cebuli, gumy gellan, naturalne ekstrakty z marchwi (barwnik), naturalne aromaty, naturalny ekstrakt z kurkumy (barwnik), cytrynian potasu, sól, soja Lecytyna, cukier, syrop z tapioki, pirofosforan tetrasodowy, transglutaminaza, nizyna (środek konserwujący). (Zawiera soję.)

 

fot. ju.st/en-us/products/consumer/egg/scramble

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version