Wielu z nas tuż po odcedzeniu ugotowanego makaronu, wylewa wodę do zlewu. Wszystko za sprawą przekonania, że jest ona już całkowicie bezużyteczna. Nic bardziej mylnego. Zobacz, w jaki sposób możesz ją wykorzystać!
Ze względu na zawartość skrobi i mikroelementów, woda po gotowaniu makaronu ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.
Udoskonalisz swoją pizzę
Bez problemu posłuży jako spulchniacz ciasta do pizzy. Wyklucz z przepisu zwykłą wodę, a zamiast niej użyj wody, która pozostanie po ugotowaniu makaronu. To prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Namoczysz rośliny strączkowe
Strączki mają wiele drogocennych składników, z czego największe to ogromna ilość rozpuszczalnego błonnika oraz białka. Jednym ze sposobów wykorzystania wody po gotowaniu makaronu jest właśmnie namaczanie roślin strączkowych. Twój organizm strawi fasolę, groch czy soczewicę znacznie szybciej, kiedy namoczysz je przez kilkanaście godzin w wodzie po makaronie.
Zagęścisz sosy domowej roboty
Kolejnym sposobem wykorzystania wody, która zostaje po ugotowaniu makaronu jest użycie jej jako „zagęszczacza” do sosów. Wszystko za sprawą skrobi, która znajduje się w jej składzie. Wystarczy dodać do przyrządzanego sosu kilka łyżek płynu, wymieszać i gotowe!
Zobacz też: Jak oczyścić ORGANIZM PO ŚWIĄTECZNYM OBŻARSTWIE? Ten sposób jest NAJLEPSZY!
Źródło: o2.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze