Pewnie nie raz zastanawialiście, które produkty spożywcze mogą wywoływać trądzik. Nieestetyczne krostki to zmora wielu osób, nie tylko w okresie dojrzewania. Przedstawiamy listę na której znajdują się produkty, wpływające negatywnie na stan naszej cery.
Mleko
Mleko ma w swoim składzie hormonów anabolicznych. Wśród nich znajdują się androgeny (testosteron, determinujący wydzielanie łoju w skórze, a także hormony wzrostu takie jak insulina i IGF-1. Wielokrotnie sięgają po nie osoby chcące zwiększyć masę ciała. Finalnie, kończy się to u nich sporymi problemami z trądzikiem.
Chipsy
Węglowodany, szczególnie te o wysokim indeksie glikemicznym, powodują zapalenie, które może prowadzić do wyprysków. Specjaliści są zgodni co do tego, że najgorszym wrogiem osób z trądzikiem są chipsy. Zdecydowanie lepszą alternatywą dla chipsów, mogą okazać się orzeszki ziemne, które posiadają niski indeks glikemiczny.
Ciasta i ciasteczka
Jedno z badań wykazało, że u ludzi, którzy regularnie spożywali ciastka i ciasteczka, występowało podwyższone ryzyko zachorowalności na trądzik. Zwiększone ryzyko można wytłumaczyć wpływem rafinowanych węglowodanów na poziom cukru we krwi i poziom insuliny. Rafinowane węglowodany są szybko wchłaniane do krwioobiegu, który gwałtownie podnosi poziom cukru. Wraz ze wzrostem poziomu cukru we krwi wzrasta również poziom insuliny. Podwyższona insulina działa negatywnie na stan skóry osób, borykających się z trądzikiem.
Białe pieczywo
Wysoka zawartość węglowodanów w białym pieczywie wystarczy, aby pobudzić szalejące hormony, które mogą pogorszyć stan twojej cery. Białe pieczywo zamień więc na zdrowsze- razowe.
Zobacz też: Ten GENIALNY KOSMETYK zwalcza CELLULIT i nawilża skórę! Celebrytki GO KOCHAJĄ!
Źródło: www.fitnessmagazine.com
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze