Site icon Dziecko i Figura

Zamień czekoladę mleczną na gorzką! 8 zdrowotnych właściwości gorzkiej czekolady

unsplash.com

Spożywanie czekolady przy zdrowej diecie nie jest zalecane. Dietetycy od lat przestrzegają przed negatywnymi skutkami podjadania tej słodkiej przekąski. Na szczęście istnieje wyjątek. Czekolada gorzka, której zwartość kakao przekracza 70%, może być spożywana bez wyrzutów sumienia każdego dnia! Oto zdrowotne właściwości czekolady gorzkiej.

unsplash.com

Właściwości antyrakowe

Czekolada gorzka, która zawiera ponad 70% kakao, składa się z wielu antyoksydantów, proanthocyanidów i polifenoli. Są to związki spowalaniające wzrost komórek rakowych.

Wspomaga odchudzanie

Spożywanie 20 gramów gorzkiej czekolady codziennie sprawdza się podczas diety odchudzającej. Łagodzi apetyt, zapobiega nagłym napadom głodu i zmniejsza potrzebę podjadania niezdrowych przekąsek.

Wpływa na pracę mózgu

Regularne spożywanie tej przekąski wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu – wspomaga przepływ krwi przez mózg. Spożycie czekolady przed ważnym egzaminem lub podczas nauki pozytywnie wpłynie na koncentrację i pamięć.

Obniża ciśnienie

Wysoka zawartość kakao pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady ma pozytywne działanie w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.

Dobroczynne flawonoidy

Flawonoidy zawarte w przekąsce mają szereg pozytywnych działań – chronią skórę przed poparzeniami słonecznymi, zmniejszają ryzyko zawału serca, a także wspomagają nasz układ odpornościowy.

Łagodzi stres

Systematyczne spożywanie gorzkiej czekolady pomoże osobom, które codziennie narażone są na potężną dawkę stresu. Czekolada wpływa uspokajająco i łagodzi podatność na stres.

Dodaje energii

Gorzka czekolada z filiżanką zielonej herbaty zadziała bardziej pobudzająco niż kawa. Ta przekąska to prawdziwa bomba energetyczna.

Naturalny afrodyzjak

Fenyloetyloamina zawarta w gorzkiej czekoladzie wywołuje euforię, teobramina uczucie ekscytacji i pobudzenia, a podczas spożycia przekąski wytwarzane są hormony szczęścia, które wywołują podobne reakcje jak podczas zakochania.

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version