Spożywanie czekolady przy zdrowej diecie nie jest zalecane. Dietetycy od lat przestrzegają przed negatywnymi skutkami podjadania tej słodkiej przekąski. Na szczęście istnieje wyjątek. Czekolada gorzka, której zwartość kakao przekracza 70%, może być spożywana bez wyrzutów sumienia każdego dnia! Oto zdrowotne właściwości czekolady gorzkiej.
Właściwości antyrakowe
Czekolada gorzka, która zawiera ponad 70% kakao, składa się z wielu antyoksydantów, proanthocyanidów i polifenoli. Są to związki spowalaniające wzrost komórek rakowych.
Wspomaga odchudzanie
Spożywanie 20 gramów gorzkiej czekolady codziennie sprawdza się podczas diety odchudzającej. Łagodzi apetyt, zapobiega nagłym napadom głodu i zmniejsza potrzebę podjadania niezdrowych przekąsek.
Wpływa na pracę mózgu
Regularne spożywanie tej przekąski wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu – wspomaga przepływ krwi przez mózg. Spożycie czekolady przed ważnym egzaminem lub podczas nauki pozytywnie wpłynie na koncentrację i pamięć.
Obniża ciśnienie
Wysoka zawartość kakao pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady ma pozytywne działanie w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.
Dobroczynne flawonoidy
Flawonoidy zawarte w przekąsce mają szereg pozytywnych działań – chronią skórę przed poparzeniami słonecznymi, zmniejszają ryzyko zawału serca, a także wspomagają nasz układ odpornościowy.
Łagodzi stres
Systematyczne spożywanie gorzkiej czekolady pomoże osobom, które codziennie narażone są na potężną dawkę stresu. Czekolada wpływa uspokajająco i łagodzi podatność na stres.
Dodaje energii
Gorzka czekolada z filiżanką zielonej herbaty zadziała bardziej pobudzająco niż kawa. Ta przekąska to prawdziwa bomba energetyczna.
Naturalny afrodyzjak
Fenyloetyloamina zawarta w gorzkiej czekoladzie wywołuje euforię, teobramina uczucie ekscytacji i pobudzenia, a podczas spożycia przekąski wytwarzane są hormony szczęścia, które wywołują podobne reakcje jak podczas zakochania.
Komentarze
Komentarze