Zamień czekoladę mleczną na gorzką! 8 zdrowotnych właściwości gorzkiej czekolady
Spożywanie czekolady przy zdrowej diecie nie jest zalecane. Dietetycy od lat przestrzegają przed negatywnymi skutkami podjadania tej słodkiej przekąski. Na szczęście istnieje wyjątek. Czekolada gorzka, której zwartość kakao przekracza 70%, może być spożywana bez wyrzutów sumienia każdego dnia! Oto zdrowotne właściwości czekolady gorzkiej.
Właściwości antyrakowe
Czekolada gorzka, która zawiera ponad 70% kakao, składa się z wielu antyoksydantów, proanthocyanidów i polifenoli. Są to związki spowalaniające wzrost komórek rakowych.
Wspomaga odchudzanie
Spożywanie 20 gramów gorzkiej czekolady codziennie sprawdza się podczas diety odchudzającej. Łagodzi apetyt, zapobiega nagłym napadom głodu i zmniejsza potrzebę podjadania niezdrowych przekąsek.
Wpływa na pracę mózgu
Regularne spożywanie tej przekąski wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu – wspomaga przepływ krwi przez mózg. Spożycie czekolady przed ważnym egzaminem lub podczas nauki pozytywnie wpłynie na koncentrację i pamięć.
Obniża ciśnienie
Wysoka zawartość kakao pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady ma pozytywne działanie w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.
Dobroczynne flawonoidy
Flawonoidy zawarte w przekąsce mają szereg pozytywnych działań – chronią skórę przed poparzeniami słonecznymi, zmniejszają ryzyko zawału serca, a także wspomagają nasz układ odpornościowy.
Łagodzi stres
Systematyczne spożywanie gorzkiej czekolady pomoże osobom, które codziennie narażone są na potężną dawkę stresu. Czekolada wpływa uspokajająco i łagodzi podatność na stres.
Dodaje energii
Gorzka czekolada z filiżanką zielonej herbaty zadziała bardziej pobudzająco niż kawa. Ta przekąska to prawdziwa bomba energetyczna.
Naturalny afrodyzjak
Fenyloetyloamina zawarta w gorzkiej czekoladzie wywołuje euforię, teobramina uczucie ekscytacji i pobudzenia, a podczas spożycia przekąski wytwarzane są hormony szczęścia, które wywołują podobne reakcje jak podczas zakochania.