Zupa PHO to popularna wietnamska potrawa, która zainspirowała wiele lokali, podawana z makaronem jest uwielbiana przez wielu ze względu na jej wyśmienity smak i możliwość szybkiego przygotowania.
Ale czy jest zdrowa? Sprawdźmy to!
#Kalorie
Jeśli nie znasz tej potrawy, jego głównymi składnikami są rosół, warzywa, przyprawy, kluski i mięso. Według raportu The Times-Picayune , średnia miska Pho zawiera średnio od 350 do 400 kalorii. To około 20% dziennego zapotrzebowania.
#Białko
Ze względu na mięso, Pho na ogół jest dobrym źródłem białka. Jedna miska zawiera około 30 gramów, co stanowi ogromną porcję – co najmniej połowę, dla większości ludzi – zalecanego dziennego spożycia białka. Proteiny są dla Ciebie dobre, ponieważ są w zasadzie budulcem Twoich kości, mięśni, chrząstki, skóry i krwi.
#Sód
Chociaż istnieją pewne korzyści zdrowotne dotyczące Pho – w tym obecność witamin i minerałów – ilość sodu nie jest jednym z nich. Podobnie jak w przypadku każdego dania na bazie bulionu, Pho może znajdować się na czele stawki, jeśli chodzi o poziom sodu. Czasami może zawierać ponad 1000 mg, co jest prawie całkowitą zalecaną dzienną dawką sodu, według American Heart Association . Za dużo sodu może zwiększyć ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca, udarów, a nawet śmierci.
Zupa Pho jako środek na przeziębienie
Jeśli czujesz, że dopada Cię przeziębienie , to danie może być właśnie tym, czego potrzebujesz. Podczas wywiadu z Today , Dr Oz porównał Pho do klasycznego rosołu – z dodatkiem wielu przypraw .
„Uwielbiam kolendrę i anyż, ale możesz też wrzucić do niej imbir , ten dodatek „odtyka”, stawia na nogi i … szybko poczujesz się zdrowo” – powiedział.
Chcesz spróbować zrobić to danie w domu? Do dzieła i smacznego!
DB
Źródło: goodhousekeeping.com
Foto: simplyrecipes.com
Komentarze
Komentarze