Syrop glukozowo-fruktozowy znajdziesz w wielu popularnych produktach spożywczych. Okazuje się, że jest on przyczyną wielu groźnych chorób. Ciężko uwierzyć, jednak fakty nie kłamią – producenci dodają go nawet do kostek rosołowych, wyrobów mięsnych, wędlin.
Syrop glukozowo-fruktozowy występuje pod nazwą handlową „izoglukoza”, syrop wysokofruktozowy (ang. high fructose syrup – HFS) lub wysokofruktozowy syrop kukurydziany (ang. high fructose corn syrup – HFCS). Do jego produkcji wykorzystywana jest skrobia kukurydziana, z której pod wpływem hydrolizy otrzymuje się syrop wysokoglukozowy (zawiera 96–98% glukozy). Skrobię kukurydzianą stosuje się najczęściej ze względu na jej wysoką wydajność, wcześniej syrop ten produkowano ze skrobi ziemniaczanej lub pszenicznej. Od lat 60. HFCS jest bardzo szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, ze względu na zdecydowanie niższe koszty produkcji w porównaniu z sacharozą, czyli tradycyjnym cukrem.
Dlaczego glukozowo-fruktozowy może być niebezpieczny dla naszego zdrowia?
Nadmiar tego składnika w naszej diecie może doprowadzić do insulinooporności, cukrzycy, miażdżycy, anemii, problemów z kośćmi.
Wielu producentów dodaje go do takich produktów jak: kostki rosołowe, przyprawy płynne, mięso mielone, pieczywo paczkowane, jogurt, musztarda, lody, dżem, wędlina.
Zdjęcie: Pixabay
Źródło: mp.pl
Zobacz też: Podpaska w kroczu, brzuch jak balon? Norweska blogerka pokazała jak wygląda ciało kobiety 2 DNI PO PORODZIE!
Komentarze
Komentarze