Jeżeli zastanawiasz się w jaki sposób powinno się przechowywać żywność, przychodzimy z pomocą! Poniżej umieściliśmy kilka wskazówek, dzięki którym produkty na długo pozostaną świeże i smaczne.
-Resztki posiłków umieść w pojemnikach próżniowych, które nie przepuszczają zapachów.
-Owinięcie produktów papierem śniadaniowym sprawi, że sery oraz wyroby mięsne (np. wędliny czy polędwice) zachowają swoją świeżość. Jeżeli nie masz papieru śniadaniowego, możesz posłużyć się folią aluminiową.
-Nie zawijaj w folię czy papier owoców! Taki zabieg sprawi, że popsują się znacznie szybciej.
– Chłodzenie produktów spożywczych ma posłużyć do przedłużenia ich trwałości na kilka lub kilkanaście dni. Mrożenie natomiast pozwala zachować ich trwałość na dłużej.
-Jeśli zakupiłeś chleb i chciałbyś, aby pozostał świeży nieco dłużej, nie wstawiaj go do lodówki. Trzymanie pieczywa w lodówce sprawia, że czerstwieje on znacznie szybciej.
-Jeśli chcesz zamrozić np. owoce, umieść je w specjalnych, przeznaczonych do tego torebkach, a nie zwykłych „foliówkach”.
Zobacz też: Chcesz mieć SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ? Jedząc śniadanie, WYBIERAJ TE PRODUKTY!
Źródło: Onet 100
Źródło zdjęcia: pixabay
Komentarze
Komentarze