Sałata to bardzo delikatna roślina, dlatego jeśli nie zjemy jej w ciągu jednego czy dwóch dni, zwiędnie i stanie się nieapetyczna.
Nic więc dziwnego, że to właśnie zwiędła sałata bardzo często ląduje w koszu. Nie musimy jej jednak wyrzucać, bo nawet przywiędłą można wykorzystać do innych dań. Oto kilka propozycji.
Zwiędła sałata – do czego ją wykorzystać?
O sałacie pisze Jagna Niedzielska, autorka książki kucharskiej „Bez resztek”. Jej propozycje to:
- dodanie sałaty do puree ziemniaczanego – sałatę miksujemy z mlekiem lub śmietaną, a następnie z ziemniakami
- przygotowanie koktajlu – nawet przywiędła sałata nie traci swoich wartości odżywczych, możemy ją więc wykorzystać do przygotowania koktajlu, szczególnie dobrze łączy się z kwaskowatymi owocami czyli z kiwi, pomarańczami, jabłkami czy żurawiną
- dodatek do smażonego ryżu – drobno posiekaną sałatę dodajemy do ryżu i podsmażamy, doprawiamy przyprawami azjatyckimi
Jak widać, nawet zwiędła sałata może być ciekawym dodatkiem do różnych dań.
>>>Uwaga! Ta potrawa z ziemniaków może powodować depresję!
Komentarze
Komentarze