Żeby schudnąć, trzeba odżywiać się racjonalnie i zdrowo, a także regularnie ćwiczyć. Okazuje się, że istnieją połączenia produktów, które mogą znacznie przyspieszyć odchudzanie. Które artykuły spożywcze warto łączyć ze sobą?
Warzywa i jajka
Jaja to wartościowe produkty. Są źródłem witamin i minerałów. Dostarczają białka, ważnego składnika w walce ze zbędnymi kilogramami. Hamuje ono głód, więc nie mamy tendencji do podjadania. Ponadto dzięki białku energia jest pożytkowana, a więc tkanka tłuszczowa spalana.
Warto jeść jaja w połączeniu z warzywami, np. szpinakiem. To połączenie zapobiega rozkładaniu tłuszczów w przewodzie pokarmowym. Jest to zasługa tylakoidu — składnika szpinaku.
NASTĘPNA STRONA: Co dodawać do kurczaka, aby schudnąć?
Kurczak i chilli
Pierś z kurczaka to chude mięso. Dostarcza białka o właściwościach odchudzających. Zaspokaja głód, więc nie podjadamy i nie dostarczamy organizmowi dodatkowych kalorii.
Chilli, ostra papryka, podkręca metabolizm. To zasługa kapsaicyny, która przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Na dodatek substancja ta zmniejsza apetyt. Te właściwości chilli zostały udowodnione przez naukowców i upublicznione w “American journal of clinical nutrition”.
NASTĘPNA STRONA: Co dodawać do tuńczyka, żeby schudnąć?
Tuńczyk i imbir
Szybki metabolizm to klucz do utraty wagi. W tym celu warto do przyprawiania tuńczyka użyć imbiru. Przyprawa ta poprawia trawienie, przyspiesza przemianę materii. Zawiera w składzie kapsaicynę, która podnosi temperaturę ciała. W tej sytuacji organizm zużywa kalorie.
Tuńczyk jest bogaty w kwasy omega-3. Przyspieszają one odchudzanie. Zawiera też białko, które podnosi wrażenie sytości i wspomaga spalanie większej liczby kalorii.
Zobacz też: ODCHUDZA, odkwasza i ODTRUWA. To zasługa JEDNEGO składnika
Źródło: dompelenpomyslow.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze