Muffinki to słodkie przekąski, które uwielbiają nie tylko najmłodsi. Zazwyczaj zawierają jednak dużo cukru i są bardzo wysokokaloryczne. Na szczęście w łatwy sposób można przyrządzić ich zdrowe odpowiedniki. Oto 3 proste przepisy na muffinki, które możesz jeść na diecie.
Muffinki z czekoladą
Co potrzebujesz?
1 jajko
125 g białego chudego sera
25 g serka mascarpone
100 g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki stewii
25 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Zmiksuj jajko z twarogiem i serkiem masacarpone. Do powstałej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i stewię. Wszystko dobrze wymieszaj. Gorzką czekoladę pokrój na małe kosteczki i połącz z masą, a całość przełóż do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut. Po ostudzeniu przykryj, by nie wyschły. Przechowuj w lodówce.
Muffinki z brokułami
Co potrzebujesz?
2 jajka
sól kamienna, morska lub himalajska
pieprz
60 ml mleka
1 różyczka brokułu (30 g)
40 g czerwonej papryki
20 g cebuli
2 łyżki twardego sera typu parmezan lub cheddar
2 łyżki otrąb owsianych
Sposób przygotowania
Jajka, sól, pieprz i mleko dobrze wymieszaj. Drobno posiekaj brokuł, paprykę pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w cienkie piórka i przepołów. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser. Składniki wymieszać i przelać masę do papierowych papilotek do 2/3 wysokości, a następnie umieścić je w silikonowych lub metalowych foremkach na muffinki. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut.
Muffinki owsiano-malinowe
Co potrzebujesz?
120 g mąki owsianej
1//2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki stewii w proszku
1 łyżka otrąb owsianych
1 łyżka syropu klonowego
40 ml mleka
60 g jogurtu naturalnego
1 jajko
20 g roztopionego i przestudzonego masła
3 łyżki świeżych lub mrożonych malin
Sposób przygotowania
Wymieszać składniki suche, dodać do nich syrop klonowy, masło, mleko, jogurt i jajka i zmiksować. Maliny delikatnie połączyć z masą. Nakładać do papilotek do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Zobacz również: 4 proste przepisy na zdrowe zamienniki słodyczy BEZ PIECZENIA!
Źródło: J. Bator, Zamień chemię na energię
Komentarze
Komentarze