Będąc na diecie nie trzeba odmawiać sobie świątecznych przyjemności w postaci smacznych ciast i ciasteczek, ponieważ wcale nie muszą być wysokokaloryczne. Oto 3 zdrowe przepisy na słodkie świąteczne przekąski!
Pierniczki
Składniki:
30 g białka w proszku
50 g mąki owsianej
1 ½ łyżki otrąb owsianych
1 ½ łyżki stewii w proszku
Szczypta soli kamiennej, morskiej lub himalajskiej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy do pieczenia
15 g masła migdałowego
20 g tahini
2 łyżki miodu (20 g)
5 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
Suche składniki połączyć, dodać do nich mokre i zmiksować. Ręce oprószyć mąką owsianą i formować ciastka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 180º C przez 8-10 minut. W trakcie pieczenia przełożyć ciastka na drugą stronę.
Czekoladowiec
Składniki:
100g mąki migdałowej
9 g kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
¼ łyżeczki stewii w proszku
1 łyżka syropu klonowego (10 g)
20 g posiekanej gorzkiej czekolady
20 g rozdrobnionych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz czekolady i orzechów zmiksować. Dodać do masy drobno posiekana czekoladę i orzechy, a następnie wymieszać. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 12 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Czekoladowca można mrozić.
Ciasteczka migdałowe
Składniki:
1 jajko
45 g roztopionego i przestudzonego masła
135 g mąki migdałowej
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
¼ łyżeczki cynamonu
1 ½ łyżki syropu klonowego (15 g)
Sposób przygotowania:
Jajko i masło zmiksować. Podczas miksowania na niskich obrotach, dodawać mąkę oraz pozostałe składniki. Z masy formować niewielkie ciasteczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temperaturze 190°C przez 9 minut.
Zobacz również: 3 proste przepisy na zdrowe MUFFINKI!
Źródło: J. Bator, Zamień chemię na energię
Komentarze
Komentarze