Cukier – każdy zdaje sobie sprawę ze szkodliwości tego popularnego składnika, jednak wciąż trudno nam się oprzeć wszystkim słodkościom, które go zawierają. Herbata, czy kawa z chociażby jedną łyżeczką cukru według wielu z nas smakuje o niebo lepiej. Mimo wszystko z tradycyjnego cukru radzimy zrezygnować, bo jak się okazuje jego smak wcale nie jest niezastąpiony! Wytropiliśmy jego zdrowszych następców!
Dlaczego cukier szkodzi?
Nie wszyscy wiedzą, że biały cukier posiada również swoja inna nazwą, a mianowicie ” legalny narkotyk” . Dlaczego tak drastycznie? Wszystko ma swoje uzasadnienie. Narkotyk, ponieważ uzależnia jak kokaina, a legalny, bo każdy z nas może go nabyć w dowolnym czasie
Jeśli więc nadal uważacie, że żadna siła was nie przekona do odstawienia cukru, warto poznać szkody, jakie wyrządza w organizmie, a dopiero potem podjąć odpowiednią decyzję.
- podwyższa poziom cukru we krwi i często prowadzi do cukrzycy. Problem nie tylko dotyczy osb borykających się z nadwagę. Bowiem nawet osoby szczupłe, sięgające często po słodkości są narażone na rozwój choroby.
- sprzyja próchnicy
- uszkadza wątrobę
- sprzyja otyłości
- zaburza układ odpornościowy
- zwiększa poziom cholesterolu i podnosi ciśnienie krwi
- idealna pożywka dla komórek nowotworowych, a więc zwiększa zachorowanie na raka
Co zamiast cukru?
Ksylitol
Ksylitol, zwany inaczej cukrem brzozowym posiada znacznie mniejszy ( aż 14 – krotnie) indeks glikemiczny od cukru, co oznacza, że nie podnosi stężenia glukozy we krwi, a tym samym nie sprzyja rozwojowi cukrzycy. Nie powoduje próchnicy, a do tego jest znacznie mniej kaloryczny. I co, dalej obstawiacie przy swoim?
Cena – 20 złotych za 1 kg
Erytrol
Przyrodni brat ksylitolu. Ceni się jeszcze wyżej, bo za jego klogram musimy zapłacić aż 25 zł. Jednak korzyści, jakie może nam zaoferować mogą wynagrodzić jego cenę. Otóż również ma bardzo niski indeks glikemiczny i podobne do ksylitolu właściwości. A nawet dodatkową zaletę, bo nie ma właściwości przeczyszczających, jakie mogą wystąpić u niektórych osób, bo spożyciu ksylitolu.
Cena – 25 zł za 1 kg
Stewia
Stewia to nic innego jak wyciąg z rośliny o tej samej nazwie. Składnik od pewnego czasu wywołuje sporo kontrowersji. Bowiem naukowcy mają pewne wątpliwości, co do jej pozytywnego wpływu na zdrowie, ale póki co nie wyrazili jeszcze w tej kwestii ostatecznej opinii.
Wiadomo jednak, że stewia nie ma kalorii i jest tańsza niż wcześniej wspomniane zamienniki cukru, tak samo słodka i bardziej wydajna.
Jednak ksylitol, erytrol i stewia to jeszcze nie wszystko. Aby dodać słodyczy, nie prosząc o pomoc tradycyjnego cukru, możemy wybrać również miód, który idealnie sprawdzi się do herbaty i jesiennych wypieków lub syrop klonowy, którym polejemy ulubione pancakes.
zdjęcie główne: https://www.instagram.com/nationalteaday/
Komentarze
Komentarze