Site icon Dziecko i Figura

„BOMBA WITAMINOWA” dla bobasa. Krem z tych warzyw jest GENIALNY DLA NIEMOWLĄT!

niemowląt

Powszechnie wiadomo, że warzywa i owoce należy wprowadzać stopniowo w dietę niemowląt od najmłodszych lat, aby przyzwyczaić i pobudzić kubki smakowe u młodego człowieka.

Najzdrowsze są warzywa świeże, podawane w szczycie sezonu. Oficjalne zalecenia  sugerują, aby od 8 miesiąca życia dziecka wprowadzić do jego diety szparagi. Warzywa te to prawdziwa boba witaminowo-mineralna dla małego szkraba.

 

Szparagi są cennym żródłem witamin z grupy: A, K, C , kwasu foliowego, magnezu, fosforu soli potasowych, wapnia oraz asparginy. Wykazują również działanie przeciwnowotworowe oraz sprzyjają rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej w brzuszku małego brzdąca. Poza tym są lekkostrawne. Które szparagi będą najlepsze?

Zdecydowanie szparagi zielone, ponieważ są one najdelikatniejsze. Nie trzeba ich obierać. Warto mieć pewność, że warzywa są świeże. Żeby to sprawdzć wystarczy ułamać końcówkę. Po przełamaniu powinien pojawić się sok. Prawidłowe szparagi charakteryzują się też jasnymi i połyskującymi się główkami.

 

ZOBACZ TEŻ:Rozwód-czy da się to zrobić BEZ SZKODY dla dziecka? Psychologowie radzą, by…

 

Sprawdz jak przygotować krem ze szparagów dla niemowlaka

Usuwamy zdrewniałe końce, dokładnie myjemy pędy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Najpierw gotujemy łodygi. Gdy będą miękkie, dorzucamy główki. Zupę przecieramy lub miksujemy, możemy doprawić koperkiem, dodać pół żółtka, a dla dzieci nieobciążonych alergią całość zmiksować z jogurtem naturalnym.

 

Żródło:sosrodzice.pl/ pixabay

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version