Kiwano, czyli ogórek afrykański ze znanym nam ogórkiem zielonym nie ma zupełnie nic wspólnego. Ten tropikalny owoc to ogromna bomba energetyczna. Co jeszcze w sobie skrywa? Gdzie i kiedy warto go stosować?
Kilka słów o kiwano
Jego egzotyczny oraz zagadkowy wygląd wzbudza ogromną ciekawość. Owoc ten pochodzi z Afryki, a do Europy zawitał niedawno. Jednym przypomina najeżonego kasztana, a innym ogórka z kolcami. Owoce kiwano są owalne i podłużne, wielkością podobne do jabłek. Najpierw są zielone, a gdy dojrzeją, stają się pomarańczowe oraz posiadają cętki bądź prążki. Skórka kiwano pokryta jest tępo zakończonymi kolcami. W momencie, gdy będzie ona koloru pomarańczowego możemy spokojnie jeść już kiwano. Natomiast we wnętrzu tego ogórka znajduje się zielono-żółty miąższ posiadający nasiona. Ciekawe jest też to, że nazwę swą kiwano zawdzięcza słowom kiwi i banan, ponieważ podstawą jego smaku jest właśnie połączenie tych dwóch owoców.
Czytaj też: Zdrowotna moc cykorii!Dlaczego warto ją jeść?
Cudowne właściwości ogórka afrykańskiego
Kiwano to niesamowita witaminowa bomba, ponieważ w jego wnętrzu znajdziemy istotne dla naszego organizmu witaminy: A, B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9) i C, a także beta karoten.
Ponadto jest on niemałym źródłem minerałów tj. cynku,magnezu, fosforu, miedzi, manganu, potasu,wapnia, żelaza i sodu. Dodatkowo zawiera też niewielkie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów, dlatego wspiera on regulację gospodarki mineralnej organizmu.
Poza tym substancje, które wchodzą w skład ogórka afrykańskiego wpływają dobrze na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Owoc ten zawiera też duże ilości naturalnych antyoksydantów, które usprawniają działanie układu immunologicznego i zwiększają odporność organizmu.
Mało tego kiwano wspiera prawidłową pracę wątroby oraz nerek. Obecność witamin z grupy B sprawia, że zapewnia on również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dzięki czemu poprawia naszą pamięć, koncentracje czy inne zdolności poznawcze. Poza tym jest on bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego jego spożywanie zalecane jest kobietom w ciąży.
Po owoc ten mogą sięgać też osoby, które borykają się z otyłością, ponieważ posiada on niską kaloryczność. Ponadto wspiera procesy przemiany materii, ale trzeba uważać z jego spożyciem, gdyż jego nadmiar działa moczopędnie i przeczyszczająco.
Wartości odżywcze kiwano
Wartość energetyczna ogórka afrykańskiego to zaledwie około 44 kcal w 100 g owocu. Mało tego zawiera on małą ilość węglowodanów i tłuszczów, co wpływa także na jego niską wartość energetyczną.
Jak i gdzie uprawiać kiwano?
Ogórek ten może być uprawiany w domowym ogródku, ale trzeba zapewnić mu konkretne warunki. Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, że owoc ten przestaje rosnąć, gdy temperatura spadnie poniżej 15 stopni Celsjusza. Dlatego jego hodowla musi mieć miejsce w specjalnych szklarniach lub foliowych tunelach. Należy sprawdzić również to, czy gleba jest regularnie nawadniana oraz poprawnie spulchniona.
Kiwano wsadza się do gruntu w okolicach końca maja i początku czerwca, aby uniknąć przymrozków. Owoc ten kwitnie około 6-8 tygodni. Po około 2 tygodniach roślina rodzi owoce, które należy zbierać dopiero w sierpniu i we wrześniu.
Zastosowanie ogórka kiwano
Owoce kiwano najlepiej smakują na surowo. Zazwyczaj je się je wydrążając miąższ przy pomocy łyżeczki. Ponadto na bazie afrykańskiego ogórka przygotowuje się także przeróżne desery, owocowe sałatki oraz domowe przetwory, takie jak: dżemy, powidła czy kompoty. Dobrze współgra też z jogurtem naturalnym.
Poza tym kiwano można podawać również z potrawami mięsnymi i rybnymi, a także w zestawieniu z kurczakiem oraz ryżem. Doskonale sprawdza się też w roli przystawki z kozim serem. Mało tego wykorzystuje się go jako element dekoracyjny różnych potraw oraz napojów.
Jak widać oprócz interesującego kształtu, który podkreśla i uzupełnia wizualny odbiór przygotowywanych potraw, owoc ten jest bardzo smaczny i nadaje się do różnych dań, przekąsek czy przetworów. Ważne jest też to, iż kiwano bardzo długo utrzymuje swoją świeżość, bowiem aż do 6 miesięcy.
Ponadto owoc kiwano świetnie radzi sobie w kosmetyce i pielęgnacji ciała. Warto sprawdzać, czy w składzie kremu pielęgnacyjnego znajduje się wyciąg z afrykańskiego ogórka, gdyż witamina C, która się w nim znajduje bierze udział w procesie wytwarzania kolagenu. Dzięki czemu nasza skóra staje się miękka i jędrna, dlatego wyciągi z kiwano są jednym z podstawowych składników kremów i balsamów przeciwstarzeniowych. Mało tego kosmetyki zawierające w sobie ten owoc działają na nasz organizm przeciwzmarszczkowo, odmładzająco, regenerująco i upiększająco.
Gdzie kupić kiwano?
Ogórek afrykański nie jest popularnym owocem w naszym kraju. Można znaleźć go jedynie na wybranych stoiskach warzywno-owocowych lub kupić w specjalnych sklepach z egzotyczną żywnością. Okazjonalnie pojawia się również w supermarketach.
Jednak jeśli już uda nam się spotkać kiwano na stoisku z owocami warto go zakupić. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych i dobrze nam znanych owoców. Mało tego kiwano świetnie sprawdza się w połączeniu z daniami mięsnymi, więc można spożywać go na surowo bądź jako uzupełnienie posiłków.
Źródło: Poradyfit.pl
Zdjęcia: Pixabay
Komentarze
Komentarze