Nie bez przyczyny powszechnie nazywany jest „białą śmiercią”. Na jednego mieszkańca w Polsce rocznie przypada aż 40 kg cukru. I chyba też nikt z nas nie wyobraża sobie życia bez słodkości. Jednak wcale nie trzeba z nich rezygnować. Wystarczy jedynie biały cukier zastąpić zdrowszymi zamiennikami, a tych na rynku nie brakuje.
Pierwszym z nich jest ksylitol, który jest pozyskiwany z drzewa brzozy. Jego przewagą nad cukrem białym jest niski indeks glikemiczny- aż 14 razy mniejszy od cukru, a więc nie podnosi poziomu glukozy we krwi powodując uczucie łaknienia. W przeciwieństwie do cukru, który sprzyja próchnicy, ksylitol pomaga utrzymać mineralizację zębów. Należy jednak pamiętać, że ksylitol ma właściwości przeczyszczające przez co nie będzie dla wszystkich odpowiedni.
W takim przypadku, można sięgnąć po erytrol. Ma on takie same właściwości jak ksylitol, poza tą przeczyszczającą, więc może go używać każdy.
Zamiast białego cukru warto sięgnąć po cukier kokosowy. Pozyskuje się go z pąków kwiatowych palmy kokosowej, a jego właściwości pod każdym względem przewyższają zwykły cukier. Przede wszystkim znajdziemy w nim magnez, potas, cynk, żelazo, witaminy C, B1, B2, B3 i B6. Zaś sok z którego pozyskiwany jest ten cukier zawiera dużo przeciwutleniaczy, aminokwasów i kwasu octowego. I do tego ma niski indeks glikemiczny.
Kolejnym zdrowym zamiennikiem jest miód. Pomimo, że pod względem kaloryczności i indeksu glikemicznego nie odbiega od cukru, to jednak zawiera dużo wartościowych składników odżywczych. Ale stosujmy go z umiarem.
Podobnie jest z syropem klonowym, który tak jak cukier ma wysoki indeks glikemiczny jednak zawiera dużo cennych składników: potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B i ma mniej kalorii.
By cieszyć się dobrym zdrowiem i figurą nie trzeba wcale rezygnować ze słodkości. Wystarczy z diety wyeliminować biały cukier i zastąpić go którymś z wyżej wymienionych produktów.
źródło: codzienniefit.pl
zdjęcie: pixabay.com
KB
Komentarze
Komentarze