Przychodzimy do was z pomysłem na pyszną pana cottę w wersji fit. To alternatywa dla osób, które uwielbiają słodkości, ale dbają również o swoje zdrowie i figurę. To nieco inna odmiana znanego wam dotąd deseru.
Odsłona panna cotty w wersji light, bazuje na takich składnikach jak kefir naturalny czy miód. Mus natomiast, będzie smakował wyśmienicie, kiedy przyrządzicie go z miąższu marakui!
Panna cotta z marakują
Składniki:
450 ml kefiru naturalnego (np. waniliowego)
1,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki miodu
1 laska wanilii
5 owoców marakui
listki mięty
Sposób przygotowania:
1. Do żelatyny dodaj 2 łyżki zimnej wody.
2. Zanim przystąpisz do tego punktu, przygotuj laskę wanilii, przetnij ją w pół i wydrąż z niej ziarenka. Następnie wymieszaj kefir z miodem i ziarenkami, które udało ci się wydrążyć.
3. Do żelatyny dodaj jeszcze 4 łyżki gorącej wody, a następnie wymieszaj do momentu rozpuszczenia.
4. Przygotowaną nieco wcześniej żelatynę dodaj do kefiru, cały czas mieszając składniki. Kiedy konsystencja będzie już jednolita, rozlej masę do kieliszków, a następnie odstaw w chłodne miejsce.
5. Po około 2-3 godzinach udekoruj górę panna cotty miąższem marakui i listkami melisy.
Zobacz też: Tanie i pyszne! Proste w przygotowaniu CIASTO CYTRYNOWE!
Źródło: joyfulhealthyeats.com
Źródło zdjęcia: joyfulhealthyeats.com
Komentarze
Komentarze