Jeśli nie masz pomysłu na niedzielne ciasto- przychodzimy z pomocą! Ciasto cytrynowe to idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają słodkości, jednak nie mają czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw. Zaletą ciasta cytrynowego jest prostota jego przygotowania, a także wyjątkowo pyszny smak. Zapraszamy do lektury.
Składniki
4 jaja
200 g cukru
50 ml soku wyciśniętego z cytryny
2 łyżki skórki otartej z cytryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
150 ml oleju rzepakowego
cukier puder do udekorowania ciasta
Sposób przygotowania:
1. Cytrynę należy dokładnie sparzyć wrzątkiem, a następniem zetrzeć z niej skórkę za pomocą tarki.
2. Jaja utrzyj z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Do masy należy dodać sok z cytryny i powtórzyć czynność ucierania masy.
3. Do masy dodaj mąkę tortową, proszek do pieczenia, a także olej. Wszystko zmiksuj raz jeszcze przez około 5-7 minut.
4. Do powstałej gładkiej masy dodaj utartą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszaj.
5. Ciasto należy przełożyć do formy 20 x 20 cm, piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
6. Kiedy ciasto przestygnie, możesz udekorować je cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz też: JEDZ ILE CHCESZ. Z tym przepisem NIE PRZYTYJESZ
Źródło: tysiagotuje.pl
Źródło zdjęcia: Instagram @annarita_morabito
Komentarze
Komentarze