Kolejny raz zaskoczył mnie całkiem nowy smak, jaki można wyczarować z dania z udziałem kaszy jaglanej. To jest potrawa z jabłkiem, cynamonem i daktylami, więc teoretycznie na słodko, ale jarmuż i tymianek dodają jej wytrawności. Znakomite, zjadłam na ciepło na śniadanie i nadal się oblizuję. Przepis pochodzi z bloga gotujzdrowo.com, podaję z drobnymi modyfikacjami. Porcja dla 2 osób.
Składniki:
- 2 jabłka
- 2-3 suszone daktyle
- 2 szklanki jarmużu
- 6-8 orzeszków laskowych
- 1 -2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 gałązki świeżego tymianku
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonych goździków
Jarmuż dzielę na drobne kawałki, odrywam twarde części i płuczę pod bieżącą wodą. Jabłko kroję w kostkę, daktyle w plasterki, orzechy laskowe na połówki.
Na patelni rozgrzewam olej koksowy, dodaję jabłka, orzeszki laskowe, daktyle oraz jarmuż i wlewam odrobinę wody. Posypuję cynamonem i moją przyprawą.
Podsmażam, stale mieszając, przez ok. 2 minuty. Zawartość patelni ma lekko zmięknąć. Na końcu dodaję tymianek. Podaję z ugotowaną kaszą jaglaną.
Dorota Smoleń, zdjęcie: dwiechochelki.pl
Komentarze
Komentarze