Zastanawiasz się jak przygotować wielkanocny mazurek? Skorzystaj z przepisu Magdy Gessler i ciesz się pysznym wypiekiem. Z pewnością posmakuje wszystkim członkom twojej rodziny.
Podstawa mazurka wielkanocnego to kruche ciasto. Aby odpowiednio je przygotować, koniecznie zobacz przepis Magdy Gessler. Przygotuj następujące składniki:
- 4 ugotowane żółtka
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 300 g mąki
- łyżka lodowatej wody
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
Jak wygląda przygotowanie takiego kruchego ciasta?
- Żółtka przecieramy przez drobne sito.
- Dodajemy cukier, masło i mąkę.
- Do tego łyżka lodowatej wody i szczypta soli.
- Na końcu dodajemy skórkę z cytryny.
- Szybko wszystko zagniatamy, zawijamy i wkładamy do lodówki co najmniej na dwie godziny.
Na tak przygotowany spód do mazurka możemy dołożyć dowolną polewę. Najbardziej popularna jest polewa kajmakowa, ale znane są także mazurki z polewą czekoladową lub cytrynową. Można także przykryć go masą marcepanową lub posmarować powidłami. Do udekorowania mazurka najczęściej stosuje się bakalie oraz kandyzowane owoce. Zasada jest jedna: oby było jak najsłodziej!
Źródło: Instagram
Zobacz też: UWAGA! Oto co musisz włożyć do świątecznego koszyczka!
Zdjęcie: Youtube
Komentarze
Komentarze