Marzy ci się pyszny wielkanocny Mazurek! Skorzystaj z przepisu Magdy Gessler

Zastanawiasz się jak przygotować wielkanocny mazurek? Skorzystaj z przepisu Magdy Gessler i ciesz się pysznym wypiekiem. Z pewnością posmakuje wszystkim członkom twojej rodziny.

Podstawa mazurka wielkanocnego to kruche ciasto. Aby odpowiednio je przygotować, koniecznie zobacz przepis Magdy Gessler. Przygotuj następujące składniki:

  • 4 ugotowane żółtka
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • łyżka lodowatej wody
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny

Jak wygląda przygotowanie takiego kruchego ciasta?

  • Żółtka przecieramy przez drobne sito.
  • Dodajemy cukier, masło i mąkę.
  • Do tego łyżka lodowatej wody i szczypta soli.
  • Na końcu dodajemy skórkę z cytryny.
  • Szybko wszystko zagniatamy, zawijamy i wkładamy do lodówki co najmniej na dwie godziny.

Na tak przygotowany spód do mazurka możemy dołożyć dowolną polewę. Najbardziej popularna jest polewa kajmakowa, ale znane są także mazurki z polewą czekoladową lub cytrynową. Można także przykryć go masą marcepanową lub posmarować powidłami. Do udekorowania mazurka najczęściej stosuje się bakalie oraz kandyzowane owoce. Zasada jest jedna: oby było jak najsłodziej!

Źródło: Instagram

Zobacz też: UWAGA! Oto co musisz włożyć do świątecznego koszyczka!

Komentarze

Komentarze