Awokado posiada mnóstwo właściwości leczniczych. W jego składzie znajdują się dobroczynne kwasy, które obniżają poziom złego cholesterolu i regulują pracę jelit. Sprawdź co się stanie, jeśli będziesz spożywać awokado każdego dnia! Wyniki mogą cię zaskoczyć!
Zmniejszasz ryzko zawału serca
Rodzaj tłuszczu zawartego w awokado to tzw. „dobry tłuszcz”, który może pomóc zmniejszyć ryzyko zawału serca, a także obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Poza nienasyconym tłuszczem, awokado zawiera kilka przeciwutleniaczy, które mogą zapobiegać zapaleniom i stresowi oksydacyjnemu w naczyniach krwionośnych. Rezultatem jest poprawa przepływu krwi i zdrowe serce.
Dbasz o swoją linię
Badania wskazują awokado jako przydatny składnik diety odchudzającej. Zawarte w awokado tłuszcze i błonnik, pomagają czuć się nasyconym po spożytych posiłkach. Badania opublikowane w „Nutrition Journal” donoszą, że osoby, które dodawały połowę awokado do lunchu każdego dnia, czuły mniejszą potrzebę spożywania dodatkowych „pustych kalorii”.
Regulujesz poziom cukru we krwi
Naukowcy informują, że awokado może być również pomocne w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Przeprowadzono badanie, podczas którego uczestnicy dodali połowę awokado do obiadu. Okazuje się, że po spożyciu awokado następuje uregulowanie poziomu cukru we krwi. U osób, które pominęły dodanie awokado do posiłku nastąpił znaczny wzrost tego poziomu.
Awokado działa przeciwzapalnie
Awokado zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i wysoki poziom innych związków przeciwzapalnych, takich jak fitosterole, polihydroksylowane alkohole tłuszczowe i przeciwutleniacze karotenoidowe. Zawarty w awokado kwas oleinowy działa pozytywnie na nasze stawy. Spożywając awokado zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób, np. alergii, chorób serca, choroby Alzheimera, astmy
Zobacz też: Wystrzegaj się TYCH PRODUKTÓW! Są najczęstszą przyczyną POWSTAWANIA TRĄDZIKU!
Źródło: poradnikzdrowie.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze