Co trzeci Polak przyznaje się do marnowania żywności. Zatrważające dane udowadniają, że najczęściej wyrzucamy do śmietnika pieczywo, owoce i wędliny. W dzisiejszym artykule dowiecie się, co możecie zrobić z resztkami jedzenia, które zalegają w lodówce.
Dlaczego wyrzucamy jedzenie do śmieci?
Okazuje się, że jedną z głównych przyczyn marnowania żywności jest to, że konsumenci nabywają zbyt duże ilości jedzenia. Kupujemy więcej, niż jesteśmy w stanie spożyć.
Jakie dania możesz przygotować z resztek jedzenia?
Ugotowany makaron, ryż lub kasza
Z następujących resztek jedzenia możesz przyrządzić zapiekankę z dodatkiem warzyw i sera feta.
Czerstwe bułki, chleb
Możesz przygotować z nich grzanki czosnkowe, bruschettę z dodatkiem pomidorów, tosty. Przygotujesz z nich również bułkę tartą.
Ugotowane ziemniaki
Jeśli nie wiesz co zrobić z resztkami ugotowanych ziemniaków, możesz przyrządzić z nich kopytka lub kluski śląskie, zapiekankę ziemniaczaną z warzywami, ziemniaczane kotleciki.
Ugotowane mięso z rosołu
Ugotowane mięso z rosołu idealnie nadaje się do przyrządzenia domowego pasztetu drobiowo-warzywnego, potrawki z kurczaka lub pasty kurczakowej do kanapek.
Ugotowane jajka
Z ugotowanych jajek możesz przyrządzić pastę jajeczną, surówkę warzywną z dodatkiem jajek. Jajka sprawdzą się również w przyrządzeniu kanapkowej pasty z wędzonej makreli.
Zobacz też: Dietetyczna PIZZA FIT! Poleca ją ZNANA POLSKA TRENERKA
Źródło: Facebook @Bądź fit- dziś i na zawsze
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze