Nie wyrzucaj jedzenia! Zobacz co możesz zrobić z resztkami żywności

Co trzeci Polak przyznaje się do marnowania żywności. Zatrważające dane udowadniają, że najczęściej wyrzucamy do śmietnika pieczywo, owoce i wędliny. W dzisiejszym artykule dowiecie się, co możecie zrobić z resztkami jedzenia, które zalegają w lodówce.

Dlaczego wyrzucamy jedzenie do śmieci?

Okazuje się, że jedną z głównych przyczyn marnowania żywności jest to, że konsumenci nabywają zbyt duże ilości jedzenia. Kupujemy więcej, niż jesteśmy w stanie spożyć.

Jakie dania możesz przygotować z resztek jedzenia?

Ugotowany makaron, ryż lub kasza

Z następujących resztek jedzenia możesz przyrządzić zapiekankę z dodatkiem warzyw i sera feta.

Czerstwe bułki, chleb

Możesz przygotować z nich grzanki czosnkowe, bruschettę z dodatkiem pomidorów, tosty. Przygotujesz z nich również bułkę tartą.

Ugotowane ziemniaki

Jeśli nie wiesz co zrobić z resztkami ugotowanych ziemniaków, możesz przyrządzić z nich kopytka lub kluski śląskie, zapiekankę ziemniaczaną z warzywami, ziemniaczane kotleciki.

Ugotowane mięso z rosołu

Ugotowane mięso z rosołu idealnie nadaje się do przyrządzenia domowego pasztetu drobiowo-warzywnego, potrawki z kurczaka lub pasty kurczakowej do kanapek.

Ugotowane jajka

Z ugotowanych jajek możesz przyrządzić pastę jajeczną, surówkę warzywną z dodatkiem jajek. Jajka sprawdzą się również w przyrządzeniu kanapkowej pasty z wędzonej makreli.

Zobacz też: Dietetyczna PIZZA FIT! Poleca ją ZNANA POLSKA TRENERKA

Źródło: Facebook @Bądź fit- dziś i na zawsze

Źródło zdjęcia: pixabay.com

Komentarze

Komentarze