Jarmuż i sałatka z pieczonego kalafiora
Dokarm swoją obsesję na punkcie kalafiora dzięki tej sycącej sałatce z orzeszkami pinii, złotymi rodzynkami i serem feta. Pieczony kalafior i świeży jarmuż łączą się w przepis na sałatkę, która ma na celu utrzymanie zdrowego serca i pełnego brzucha.
CZAS CAŁKOWITY: 25min
POZIOM: łatwy
WYDAJNOŚĆ: 4 porcje
#Składniki
1 średni kalafior, podzielony na różyczki
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/4 szklanki soku z cytryny
3 szklanki jarmużu
1/4 małej czerwonej cebuli, bardzo cienko pokrojonej
1/3 szklanki pokruszonego sera feta
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki orzechów piniowych
#Wskazówki
Na dużą blachę do pieczenia, wrzucić kalafior skropiony oliwą i 1/8 łyżeczki soli i pieprzu. Piecz w piekarniku 180 stopni przez 25 minut lub do momentu, gdy łodygi będą miękkie.
W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i 1/2 łyżeczki soli. Wrzuć jarmuż. Odstaw co najmniej 5 minut.
Do jarmużu dodaj upieczony kalafior, cebulę, ser feta, złote rodzynki i prażone orzeszki piniowe. Wymieszaj, aż dobrze się połączą.
#Informacje o wartości odżywczej (na porcję):
około 370 kalorii, 10 g białka, 27 g węglowodanów, 28 g tłuszczu (5 g tłuszczów nasyconych), 6 g błonnika, 475 mg sodu.
DB
Źródło: doodhousekeeping.com
Foto: pinterest.com
Komentarze
Komentarze