Dlaczego warto jeść banany? To bomba odżywcza. Są bogate w witaminy i składniki mineralne, m.in. potas. Przed zjedzeniem obieramy owoc ze skórki i usuwamy czarną końcówkę. Czy słusznie?
Co prawda, banany są kaloryczne. Porcja 100 g tego owocu dostarcza prawie 90 kcal. Ponadto mają wysoki IG, więc nieodpowiednie dla osób chorych na cukrzycę. Są natomiast polecane jako element profilaktyki nowotworowej. Dlaczego? Zawierają TNF – czynnik martwicy nowotworu.
Powszechnie mówi się, że w końcówce banana znajdują się pasożyty i substancje toksyczne. Odrzucamy ją, ponieważ z tego względu może być szkodliwa dla naszego zdrowia. W ten sposób chcemy się ochronić przed chorobami wywoływanymi przez te drobnoustroje.
W czarnej końcówce banana nie znajdziemy jednak pasożytów. Nie ma tam ogoniastka jelitowego, który jest odpowiedzialny za rozwój lambiozy – choroby pasożytniczej przewodu pokarmowego wywoływanej inwazją pierwotniaków. To właśnie w obawie przed tą chorobą najczęściej odrzucamy tę część owocu.
Podobno w końcówce banana znajduje się też toksyczny jad pająków. Zwierzęta te miałyby go tam wstrzykiwać. Tak naprawdę nie ma dowodów potwierdzających tę teorię. Co prawda, pająki wydzielają jad, ale w stosunku do innych osobników, które stanowią dla nich realne zagrożenie, a nie w odniesieniu do owoców czy warzyw.
Zatem usuwać czarną końcówkę banana czy nie? Wystarczy, że umyjemy owoc pod bieżącą wodą.
Zobacz też: Jedz DWA dziennie, a twoje CIAŁO ZMIENI SIĘ nie do poznania
Źródło: planeta.fm
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze