Szparagi – to warzywo wzniesie cię na wyżyny. Nie tylko smakowe. Jakie są największe właściwości zdrowotne szparagów?
Korzyści zdrowotne szparagów można wymieniać bez końca. Szparagi to niesamowite warzywo, które jest pełne dobrych rzeczy, których potrzebuje twój organizm, takich jak witaminy A, C, E, K i B6 wraz z kwasem foliowym, miedzią, żelazem, białkiem, wapniem i błonnikiem.
Jakby to nie był wystarczający powód, aby dziś wieczorem podać na kolację pyszne zielone szparagi, oto 7 innych powodów, dla których warto jest włączyć do swojej diety to smaczne i niezwykle zdrowe warzywo.
1. Pomagają przy odchudzaniu
Próbujesz schudnąć? Włącz do swojej diety szparagi. Warzywo to ma niską zawartość tłuszczu i kalorii i zawiera dużo błonnika. Błonnik wypełnia żołądek i sprawia, że czujemy się syci. Im pełniej się czujesz, tym mniejsze prawdopodobieństwo przejadania się.
2. Utrzymuje drogi moczowe w czystości
Szparagi zawierają aminokwas zwany asparaginą. Jest to naturalny środek moczopędny, który pomaga wypłukać z organizmu nadmiar płynów i soli. Utrzymuje to czystość dróg moczowych i znacznie zmniejsza ryzyko zakażenia dróg moczowych.
3. To afrodyzjak
Gotowy na miłość? Zjedz kilka szparagów. Witamina B6 i kwas foliowy zawarte w szparagach, pomagają wywoływać uczucie podniecenia. Ponadto, ponieważ szparag jest pełen witaminy E, będzie stymulować hormony płciowe zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
Przeczytaj też: Ten tani składnik MA WŁAŚCIWOŚCI ANTYNOWOTWOROWE! Skutecznie obniża ciśnienie
4. Zmniejsza wzdęcia
Jeśli twój brzuch jest często wzdęty po posiłkach, szparagi pomogą ci to zmniejszyć. Warzywa te sprzyjają zdrowiu twojego układu trawiennego. Zawierają także probiotyki, które pomagają zrównoważyć dobre bakterie naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym.
5. Bogate źródło kwasu foliowego
Tylko cztery włócznie szparagów zawierają aż 22% zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego. Jeśli planujesz zajść w ciążę, szparagi mogą być twoim najlepszym przyjacielem w ochronie dziecka przed wadami mózgu i kręgosłupa.
6. Pełen witaminy E
Witamina E jest ważnym przeciwutleniaczem, który chroni przed wolnymi rodnikami i wzmacnia układ odpornościowy.
7. Poprawia nastrój
Poza niesamowitą kombinacją składników odżywczych, szparagi zawierają również bardzo wysoki poziom aminokwasu zwanego tryptofanem, o którym wiadomo, że poprawia nastrój.
Kiedy następnym razem wybierzesz się do supermarketu, koniecznie zaopatrz się w szparagi. Warzywo to smakuje najlepiej, kiedy jest usmażone na odrobinie oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku.
A ty co najbardziej lubisz w szparagach?
Zobacz też: Jadła TYLKO AFRODYZJAKI. Oto CO DZIAŁO SIĘ w jej sypialni
Źródło: Foodmatters
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze