W aptece znajdziemy mnóstwo leków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania osób cierpiących na cukrzycę. Jak się okazuje, istnieją także produkty spożywcze, które wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi. Jaka żywność należy do tej grupy? Jeśli chcecie poznać odpowiedź, zachęcamy do lektury artykułu.
Czekolada
Ciemna czekolada poprawia wrażliwość organizmu na insulinę, tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Tufts University. Badanie wykazało ponadto, że gorzka czekolada znacząco obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Naukowcy dowiedli, że poprawia również ciśnienie krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem.
Fasola
Fasola zawiera błonnik, który odgrywa niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Zawiera także skrobię, która pomaga bakteriom w jelitach wytwarzać kwasy tłuszczowe. Kwasy te promują lepsze wykorzystanie insuliny.
Ryby
Suplementacja tłuszczem Omega-3 ma pozytywny wpływ na kontrolę glukozy i poziomy lipidów u osób z cukrzycą typu 2. Omega-3 może również pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu, jednocześnie podnosząc poziom cholesterolu HDL (dobrego). Dobroczynnego składnika tego należy szukać w rybach morskich. Najwięcej omega-3 znajdziemy m.in. w łososiach, tuńczykach, sardynkach czy makrelach.
Zobacz też: NIE DO WIARY! Zobacz co się stanie, gdy zjesz awokado każdego dnia!
Źródło: poradnikzdrowie.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze