Właśnie zaczyna się najwyższy sezon na wiśnie i czereśnie.
Lato to czas na owoce. Najpierw cieszymy się truskawkami, następnie są to wiśnie i czereśnie – i jedne i drugie są bogactwem witamin i minerałów.
Wiśnie cenimy za ich słodko – kwaśny, charakterystyczny smak. Dodatkowo te owoce są znakomitym źródłem potasu, witaminy C i błonnika. Wiśnie także bardzo korzystnie wpływają na nasze serce – zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, a garbniki z ogonków wiśni (w postaci wywaru) zapobiegają powstawaniu zatorów w żyłach.
Z kolei czereśnie zawierają witaminy, potas, jod, kwasy organiczne i przeciwutleniacze. Wartość kaloryczna wiśni to 50 kcal na 100 gram, a czereśni 63 kcal.
Czytaj także: Takich TRUSKAWEK pod żadnym pozorem nie jedz! Mogą być przyczyną poważnych chorób.
Z wiśni i czereśni chętnie przygotowujemy przetwory lub dodajemy je do ciast i wtedy owoce trzeba wydrylować. Jak to zrobić bez drylownicy? Pestki owoców musimy usunąć ręcznie i można do tego wykorzystać następujące przedmioty:
- nóż – z lekko zaokrąglonym ale wydłużonym końcem
- obieraczka do warzyw (taka ze szpiczastym końcem)
- łyżeczka – pestki wyciągamy wąskim końcem
- wsuwka do włosów (lekko rozsunięta), spinacz biurowy
Komentarze
Komentarze